latinica  ћирилица
ZIMSKE OLIMPIЈSKE IGRE SOČI 2014. | 03/02/2014 | 09:25

Rusi, Švajcarci i Australijanci rekordno u Sočiju!

Rusiju će na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju predstavljati 223 sportista, Švajcarska 163 sportista, a Australiju 59 učesnika.

Švajcarska će na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju imati najveći tim u istoriji svojih učešća na ovom takmičenju, sa 163 sportista. Među njima je petoro osvajača zlatnih medalja na prošlim Igrama u Vankuveru 2010. Švajcarski olimpijski komitet je saopštio da će aktuelni četvorostruki olimpijski šampion u skijaškim skokovima Simon Aman nositi zastavu na svečanosti otavaranja Igara 7. februara.

Branioci olimpijskih titula su još kros kantri skijaš Dario Kolonja, Didije Defago i Karlos Јanka u alpskom skijanju, kao i Majk Šmit u ski krosu. Švajcarsku je na prethodnim Igrama u Vankuveru predstavljalo 146 sportista, koji su osvojili šest zlatnih i tri bronzane medalje.

Australijska reprezentacija na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju imaće 59 učesnika, što je rekord te zemlje u dosadašnjim učešćima. Australiju je na prethodnim Igrama u Vankuveru predstavljalo 40 sportista, a osvojene su tri medalje. Najveća delegacija Australije u istoriji Zimskih olimpijskih igara imaće najviše takmičara u slobodnom skijanju –21, od kojih je 11 u snoubordu.

Rusiju će na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju predstavljati 223 sportista, što je najbrojniji tim u istoriji učešća te zemlje na ovom takmičenju. Predsjednik ROK-a Aleksandar Žukov rekao je da ni u vreme Sovjetskog Saveza reprezentacija nije bila tako brojna.

"U Soči ide 223 sportista, što je značajno veći broj u odnosu na prethodne Igre", rekao je Žukov.

On je dodao da će se Rusija boriti da osvoji medalje u 11 od ukupno 15 sportova, koliko će biti zastupljeno na Igrama. Uspjeh u Sočiju je od izuzetnog značaja za rusku vladu, s obzirom da je na prethodnim Igrama u Vankuveru 2010. osvojeno svega tri zlatne medalje. Rusija najveće šanse za osvajanje zlata na Igrama ima u hokeju, iako će im jaki rivali biti Kanađani i Amerikanci, kao i aktuelni olimpijski šampioni Šveđani.

Među konkurentima za medalju su i ruske bijatlonke - Olga Viljukina, Olga Zajceva, Irina Starik, Јana Romanova, Јekaterina Glazirina i Јekaterina Šumilova. Velike nade Rusi polažu i u naturalizovanog Rusa rođenog Јužnokorejca Viktora Ana, koji je trostruki olimpijski šampion u brzom klizanju.Svakako da je najveća zvijezda ruskog tima aktuelni olimpijski vicešampion u umjetničkom klizanju i šampion iz 2006. Јevgenij Pljuščenko, kome će ovo biti četvrte Igre.

Delegaciju Bosne i Hercegovine na svečanosti otvaranja igara predvodiće skijašica Žana Novaković, čija iskustva iz Sočija možete pratiti i putem bloga Žane Novaković na linku: 

http://www.rtrs.tv/program/emisija.php?id=377