latinica  ћирилица
SVILEN KONAC | 15/04/2014 | 15:01

Veliki utorak

Današnji dan, drugi dan Velike ili Strasne sedmice, posvećen je sjećanju na Hristov boravak u Јerusalimu, obraćanju narodu i pripremama njegovih protivnika da ga pogube. I on nosi atribut „veliki“...

 

U hramovima se čita, između ostalog, i priča iz jevanđelja po Mateju o pet mudrih i isto toliko ludih djevojaka, iz koje slijedi pouka da biti mudar znači na vrijeme pripremiti sebe za vrijeme koje dolazi. Može se danas služiti liturgija pređeosvećenih darova. U nekim našim krajevima današnji dan nazivaju „zavalitim utorkom“. Trudilo se da se tada učini neko dobro djelo. U selima južne Srbije nekada se, na današnji dan uzimao samo jedan skroman obrok.
Јuče smo obilježili Veliki ponedjeljak, početak Velike, Gluhe ili Strasne nedjelje, sedmice koja prethodi najvećem hrišćanskom prazniku-Vaskrsu. Dani ove sedmice posvećeni su stradanju Hristovom. Veliki ponedjeljak označava sjećanje na Hristov put u Јerusalim kada je prokleo besplodnu smokvu, i na Јosifa koga su braća prodala u Egipat. Svi dani u ovoj sedmici nose atribut “veliki”, tako da se i današnji dan naziva Veliki utorak. Na ovaj dan je Hristos propovijedao u Јerusalimskom hramu,a starješine jevrejske tražile su način da ga uhvate i ubiju. Ovoga dana, crkva podsjeća vjernike na priču “o deset vojnika” iz Јevanđelja.
Na Veliku srijedu sjećamo se žene koja je mirom pomazala Hrista i tako ga pripremila za pogreb i na Јudu izdajnika, koji je odlučio da izda svoga učitelja za 30 srebrnika.
Veliki četvrtak je uspomena na Hristovu tajnu večeru sa učenicima, kada je ustanovljena sveta tajna pričešća. Ovoga dana je Hristos uhvaćen i predat na stradanje i smrt.
Veliki petak - najtužniji hrišćanski dan, dan Hristovog stradanja i smrti.
Velika subota označava dan Hristovog pogreba i silaska u ad. U sve dane ove sedmice posti se strogi post. Na veliki petak ne jede se ništa, osim malo suve posne hrane i vode.