latinica  ћирилица
EU I MI | 28/06/2014 | 12:04

Evropska koheziona politika

Evropska koheziona politika namjenjena je ravnomjernom razvoju regiona i smanjenju ekonomskih i socijalnih razlika. Zemlje Zapadnog Balkana trebalo bi da unaprijede saradnju da bi efikasnije koristili sredstava iz fondova EU i zajednički rješavali pitanja u oblasti transporta, energetike, infrastrukture i zaštite životne sredine.

Hrvatska raspolaže sa 11,2 milijarde evra iz strukturnih i kohezijskih fondova Evropske Unije u narednih sedam godina. Razvijaće saobraćajnu infrastrukturu, mala i srednja preduzeća, ulagati u zaštitu životne okoline, nauku i istraživanje  i jačati saradnju sa zemljama regiona. Kao članica EU ova zemlja ima deset puta više sredstava fondova u odnosu na prethodni period.

Јakša Puljiz, zamjenik ministra regionalnog razvoja i evropskih fondova Hrvatske izjavio je za RTRS da Hrvatska ima dugogodišnju dobru saradnju sa Bosnom i Hercegovinom i Republikom Srbijom. „Vrlo smo zadovoljni kako ta saradnja ide i jednom napretkom koji je evidentan svake godine. Prekogranična saradnja u kojoj se koriste fondovi Evropske Unije je jedan  izvrstan primjer kako treba raditi saradnju u regiji“, izjavio je Јakša Puljiz.

Regionalna saradnja je prioritet i Vlade Srbije kao jedan od kriterija za napredovanje ka članstvu u EU, ali prije svega, kao instrument razvoja.

Srđan Majstorović, zamjenik direktora Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije izjavio je za RTRS da je čitav region dio šire evropske mreže evropskih regiona bilo da se radi o energetici ili putevima i da se tu svakodnevno razvija saradnja među državama.

Provođenjem 86 strateških mjera prema Strategiji Јugoistočna Evropa 2020 koju su usvojile zemlje regiona  planiraju ukloniti trgovinske barijere, zajednički promovisati region stranim investitorima, finansirati zajedničke istraživačke programe, razviti energetsku i transportnu infrastrukturu, omogućiti mobilnost radnika na teritoriji cijelog Balkana.

"Savjet za regionalnu saradnju sada je usmjeren na ekonomski razvoj i otvaranje radnih mjesta kao najveći problem. Strategija Јugoistočna Evropa 2020 predstavlja regionalnu platformu za bolju koordinaciju u oblasti ekonomije, trgovine i razvoja", izjavio je za RTRS Gazmend Turdiu, zamjenik generalnog sekretara Savjeta za regionalnu saradnju. "Savjet za regionalnu saradnju ima vodeću ulogu da olakša zajednički rad regionalnih ekonomija.", istakao je Gazmend Turdiu.

 U Bosni i Hercegovini je zbog specifičnosti uređenja proces sporiji u odnosu na druge zemlje regiona.

Sanjin Arifagić, koordinator provođenja Strategije Јugoistočna Evropa 2020 izjavio je za RTRS da bi i u BiH proces trebao biti okončan uskoro jer su u toku konsultacije o radnom nacrtu dokumenta Nacionalnog akcionog plana.

Rast koji će ove mjere podstaći mogao bi do 2020. godine otvoriti milion radnih mjesta i cijeli region približiti pristupanju Evropskoj uniji. U Savjetu su uvjereni da postoji realna ravnoteža između ambicioznih ciljeva i stvarnosti.

Video prilog možete pogledati ovdje.