latinica  ћирилица
SVILEN KONAC | 17/10/2014 | 14:59

Koliko je zdrav zeleni čaj

U zadnjih nekoliko godina sve više se priča o zelenom čaju i korisnim efektima na zdravlje. Tajna zelenog čaja poznata je od davnina. Mnoge mudre stvari došle su sa istoka, koliko god mnogi od nas to ne žele priznati...

 

Zeleni čaj veoma je zdrav. Sadrži mnoge korisne sastojke kao što su katehin, polifenoli, kofein, teofilin, kvercetin, teobromin, vitamine C, E, B i K, minerale i oligoelemente, kalijum, magnezijum i cink. Obično se koristi kao napitak, ali se može koristiti za obloge i kupke. Zeleni čaj odličan je za detoksikaciju tijela, pomaže u kontroli tjelesne težine i topljenju masnih naslaga, djeluje kao diuretik i sprečava zadržavanje tečnosti u tijelu. Blagotvorno djeluje na cirkulaciju i usporava starenje mozga. Takođe usporava cjelokupno starenje organizma.
Zeleni čaj pozitivno djeluje na zdravlje kože. Ovaj čudotvorni napitak sadrži antioksidanse u većim količinama i učestvuje u zaštiti od raka i oboljenja srca i krvnih sudova. Zeleni čaj ubrzava cjelokupni metabolizam, oslobađa tijelo od suvišnih otrova, ublažava bolove i smanjuje masnoću u krvi.
Istraživanja su pokazala da zeleni čaj djeluje protivupalno, reguliše rad štitne žlijezde, djeluje protiv depresije, pomaže u regeneraciji jetre i čuva zdravlje zuba, jer sprečava nastanak karijesa.
Zeleni čaj podmlađuje i usporava starenje. Sprečava isušivanje kože. Djeluje protiv oštećenja izazvanih sunčevim zrakama. Sve više se koristi kao sastojak kozmetičkih proizvoda. Poboljšava memoriju. Osobe koje konzumiraju zeleni čaj redovno imaju manju šansu da obole od demencije. Kofein iz zelenog čaja ubrzava proces razmišljanja i donošenja odluka. Pozitivno utiče na pamćenje, koncentraciju i motivaciju. Preventivno djeluje na Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest.
Zeleni čaj ubrzava metabolizam i podstiče topljenje masnih naslaga. Flavonoidi iz zelenog čaja, posebno katehin, neutrališu štetno djelovanje slobodnih radikala koji su glavni razlog za gubitak tonusa kože. Katehin ubrzava eliminaciju viška tečnosti i zajedno sa kofeinom podstiče razlaganje i eliminaciju masti. Nedavna istraživanja na univerzitetu u Ženevi, potvrdila su da aktivne osobine zelenog čaja značajno utiču na smanjenje dnevnog unosa kalorija.
Zeleni čaj ublažava alergije, i štiti od raka. Katehini blokiraju enzim urokinazu, koji je jedan od faktora nastanka raka. Јapanski naučnici su dokazali da je zeleni čaj efikasan u prevenciji raka dojke i jednjaka i da sprečava pojavu raka želuca, jetre i prostate i poboljšava zdravstveno stanje osoba koje su već oboljele od raka. Antioksidanti koje sadrži zeleni čaj smanjuju broj mutacija strukture DNA koje uzrokuju štetni UV zraci pa se u zadnje vrijeme, radi zaštite kože od raka, intenzivno prave kreme sa zelenim čajem.