latinica  ћирилица
SVILEN KONAC | 24/10/2014 | 14:52

Kako su se Srbi branili od vještica

Nedavno smo vam pričali o tome kakvu su ulogu imale vještice u našoj ali i svjetskoj mitologiji. Danas ćete čuti kako se naš narod pokušavao braniti od njih...

 

Vještice su veoma zaposlene preko cijele godine, i to uglavnom noću. Stalno su u pokretu, nikada se ne odmaraju, a naročito su opasne i nasrtljive o pokladama, božićnim i bijelim, oko vaskršnjeg posta. Ove dvije sezone su, inače, kod drugih evropskih naroda poznate kao doba kada su duše u pokretu. Ima i dana kada su vještice posebno aktivne, i to su Đurđevdan i Ivanjdan, ali je to vjerovanje mlado, i došlo je od toga što su se vještice pomiješale sa aktivnostima vračara, smrtnih žena.
Odbranu od vještica Srbi uzimaju veoma ozbiljno, i upotrebljavaju razna sredstva, a na prvom mjestu su naročite bajalice, zvane basme, i utuci. Najjači utuk je bijeli luk i glogovina. Bijelim lukom mažu sebe, a naročito djecu, i to onda kada su vještice u pokretu, na bijele i božićne poklade, a glogom se okite prozori i vrata. Ovo oružje je veoma staro, i bilo je poznato još Rimljanima, dok je bijeli luk i kod Grka i Rimljana, i kod Indijaca smatran kao veoma pouzdan rastjerivač.
Protiv vještica se upotrebljavao i rog, koji Srbi stavljaju na žar da bi se razvio neopisiv smrad. Vuk Karadžić tumači ovako:
“Vještici je najgrđi ovi smrad, i ko se od njih boji, često gori rog u kući”. U primorju se protiv onih na koje se sumnja da su vještice bacaju rozi, tj. upire ispružen mali prst i kažiprst, dok se drugi prsti uvuku. Taj gest su primorci naučili od Italijana, koji ga često i danas upotrebljavaju. U odbrani od vještica koristi se i so, ali ne kao rastjerivač, nego kao pokušaj pomirenja s njom. Kod germanskih naroda, vještici koja uđe u kuću valja dati parče hljeba po kome su posuta tri zrnca soli, pa ona ne može da naudi. Da se preko soli i na Balkanu sklapao s vješticom savez, pokazuje i jedan mostarski običaj: kad se pojavi vještica, “ponudi joj soli, pa će te se okaniti - so bi je splela”.
Slično je i kod Srba: “Kad vide uveče leptira gdje leti po kući, ponajviše misle da je vještica, pa ako se može, uhvate ga, te ga malo napale na svijeći ili na vatri, pa ga puste govoreći: Dođi sjutra da ti dam soli”, tumači Vuk. Savez može da se napravi i ako se vještici podilazi, kao kada se kod Srba ne naziva pogrdno, nego umiljato, na primjer “kuma”.