latinica  ћирилица
SVILEN KONAC | 16/12/2014 | 07:49

Bajalice i basme

“Ne pitaj učenoga nego paćenoga”, kaže narodna poslovica, krijući suštinu narodne medicine. Čovjek je kroz patnju, svoju i tuđu, dolazio do saznanja dragocjenih za ozdravljenje...

 

Instiktivno, tragajući za lijekom, koristio je biljke, materije mineralnog i životinjskog porijekla, termomineralnu vodu, blato. Ljudski duh krčio je sebi put i kroz magiju, kroz vjeru i moć svetih fresaka ikona, svetih mjesta i svetih ljudi. Magijsko-religijskih radnji ima u narodnom životu i narodnoj medicini mnogo. U istoriji medicine, magija predstavlja period u kojem je čovjek pokušavao da upravlja prirodnim silama, dok je religija, koja se hronološki nadovezivala na magiju, vaspitavala čovjeka da moli. Bajanje je jedna od najdrevnijih i najstabilnijih oblika narodne medicine.
Bajanje je jedan od najstarijih oblika liječenja narodnom medicinom, i nijedan način liječenja, tako se bar vjeruje, ne može biti uspješan bez magijskih elemenata. Narodna bajanja, vračanja, čaranja, bacanja čini, gatanja, sastavni su dio običaja. Porodični običaji, kao što su rođenja, krštenja, svadbe i sahrane takođe su puni magije, naročito u duhovnoj kulturi našeg naroda.
Sva ta čaranja i bajanja bila su dio tradicionalne kulture našeg naroda, i do naših dana, nije bilo problema koji su se ticali čovjekovog rada i života, a koji nisu na neki način rješavani postupcima bajanja (zdravlje, ljubav, zaštita od štetočina, lov, rat) Zato predstavljaju važan spomenik istorije jednog naroda, njegove kulture uopšte, kontinuiteta razvitka ljudskog mišljenja.
Bajanje je ostatak narodne medicine, kojim su se bavili vidovnjaci, čarobnjaci, vračari, a ponekad i sveštenici.
U mnogobožačkom vremenu ulogu bajanja kod nas imala je žena. Žene su, vjeruje se, tim moćima obdarene, naročito ako su bile obilježene s nekim uočljivim tjelesnim nedostatkom. Svaka od njih je bila specijalista za određenu bolest. U narodu se priča, tj. vjeruje, da će bolesnik, ukoliko vjeruje u bajanje, brže ozdraviti.
Tekst koji bajalica izgovara naziva se BASMA. Kazuje se na poseban način i predstavlja najvažniji dio programa. Postoji obaveza čuvanja tajnovitosti basme, jer ako se obnaroduju , gube istinsku snagu. Bajalice svakog proljeća obnavljaju svoju moć, a pod starost svoja znanja prenose odgovarajućim nasljednicima.
Poslušajte kada bajalica, po narodnom vjerovanju, pomaže.
Ona pomaže kada čovjek iznenada naleti na vile i uznemiri ih, a one ga u srdžbi kažnjavaju. Tada, vjeruje se, čovjek osjeti opštu slabost.
Kada su bolesti poslate vjetrom da ugroze zdravlje određene osobe. Od takvih bolesti, kažu, sijeva pred očima i zuji u ušima.
(prevedeno na današnju legalnu medicinu, koliko smo mi shvatili ove bajalice, to bi bio virus gripa kojeg je donio vjetar. . .)
Kada se čovjek uplaši od nekog susreta i od toga mu se polomi srce.
Kada demonska bića uđu u čovjeka, tresu ga i muče. Ova bića se tjeraju prijetnjom.
I najvažnija bajalica, koja se koristi kod ljubavnih čini.