latinica  ћирилица
SVILEN KONAC | 24/02/2015 | 14:53

Vile, vilenjaci, zmajevi, ale i aždaje

Danas ćemo vam govoriti o nekim bićima iz narodne mitologije, čije su imena postala sinonimi za neke ljudske osobine i koja veoma često bivaju prizivana u narodnim pjesmama i pričama...

 

Vile su lijepe djevojke koje borave i lebde na oblacima, u šumama, pećinama, rijekama i oko izvora. One mogu biti dobre i zle, već kako ko kod njih zasluži. Evo i nekoliko vjerovanja o tim bićima:
Ako neko spazi vile, neka ih ostavi na miru, jer će mu se one osvetiti: oduzeti vid, sluh, glas i slično. Vile se svete i onima koji im se zamjere ili nagaze na njihovo kolo.
Dobre vile pomažu bolesnima i nevoljnima.
Vjeruje se da, ako vile žive sa nekim muškarcima, poslije ih ubiju ili oslijepe.
Voda, u kojoj se vile kupaju, ljekovita je.
Vile se bratime sa nekim muškarcima - junacima, te ih pomažu i čuvaju. Tako je vila Ravijojla bila posestrima Marku Kraljeviću.
Svaka vila zadoji ili usvoji i po neko muško dijete, koje poslije postane lijep i snažan muškarac.
Vile, po narodnom vjerovanju, umjesto stopala na nogama imaju kopita. Ko to spazi, kažu, biće teško kažnjen.
Po narodnom vjerovanju, vile su ne samo lijepe već i veoma jake.

Vilenjaci su muškarci koje vila zadoji, sa kojima ona ljubaviše ili druguje. Oni su neobično snažni i vidoviti i vile im povjeravaju svoje tajne.
U narodnim pjesmama i pričama čuli smo veoma često, i za zmajeve. Zmajevi su životinje slične velikim praistorijskim gušterima koji imaju krila, a iz usta i očiju izbacuju oganj. Obično borave u jezerima, potocima i velikim gustišima. Zmajevi čuvaju usjeve od ala i bore se sa njima, ali mogu biti i zli i napakostiti čovjeku. Ponegdje vjeruju da zmajevi obljubljuju lijepe žene ili ih odvode u svoje dvore. Takođe se vjeruje da se neki ljudi mogu pretvoriti u zmajeve, naročito kada spaze da ale donose nevrijeme.

Kada već spominjemo ale, da kažemo nešto više o njima. Ale su nevidljiva bića koja jure vratolomnom brzinom i donose oblake, grad, vihore i pustoš. Po svom izgledu, ale su slične zmajevima i veliki su čovjekovi neprijatelji. Po narodnom vjerovanju, ale uništavaju usjeve, bez ikakve mjere i obzira i strašno su proždrljive. Zato se proždrljivom čovjeku kaže: “Alo, nezasita”, ili mu se kaže da je “alav”.
Aždaje su, takođe, po izgledu potpuno slične zmajevima, samo što je za razliku od aždaja zmaj uglavnom, čovjekov prijatelj. Kada idu strašni oblaci, vjeruje se da ih vode aždaje.