latinica  ћирилица
EU I MI | 17/04/2015 | 15:12

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (VIDEO)

Evropska unija donijela je političku odluku da odobri stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH što bi se moglo očekivati 1. juna 2015. godine. Stupanje na snagu Sporazuma je rezultat usvajanja Izjave o reformama na koje su se vlasti u BiH obavezale na osnovu nove evropske tj. njemačko-britanske Inicijative. Savjet Evropske unije u martovskim zaključcima pozvalo je lidere u BiH da ispune preuzete obaveze.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju otvara mogućnost slobodne trgovine između BiH i EU i pristup domaćih kompanija velikom evropskom tržištu, te javnim nabavkama pod jednakim uslovima. Da bi koristili ovu prednost i omogućili izvoz treba ispuniti standarde kvaliteta što znači intenzivno raditi na usklađivanju zakona, primjeni zakona i pravila konkurencije. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju donosi novi kvalitet odnosa, ugovornih odnosa između Bosne i Hercegovine i Evropske Unije i u tom smislu će se formalno otvoriti i politički dijalog, izjavila je za RTRS Nevenka Savić, direktorica Direkcije za evropske integracije BiH. Prije svega, to će biti ostvareno uspostavljanjem novih struktura, izjavila je Savić.

Sporazum treba prilagoditi i ispuniti obavezu da se u trgovini s Hrvatskom primjene bescarinske kvote koje je ta zemlja imala, a koje sada kada je članica vrijede za čitavu Evropsku uniju. Tzv. tradicionalna trgovina znači da se kvote koje zemlja ima prije ulaska u Uniju dodaju onima koje trenutno vrijede. Ako bescarinska trgovina određenog proizvoda sa EU iznosi 500 tona, a BiH je sa Hrvatskom ranije imala 1000 tona bescarinskog uvoza nova kvota bi iznosila 1500 tona i vrijedila bi obostrano.

Ovo je veliki izazov za institucije Bosne i Hercegovine, ocijenio je za RTRS Branislav Borenović, predsjednik Odbora za evropske integracije Narodne Skupštine Republike Srpske.

„Kako i na koji način imati dobru pregovaračku poziciju da se u tom procesu zaštite, prije svega, poljoprivredni proizvođači koji imaju gotovo proizvod koji bi trebalo da bude izvezen bez bilo kakvih barijera u Evropsku Uniju“, kaže Borenović da se radi o ozbiljnom poslu za pregovarače.

Domaća proizvodnja ima velike gubitke iako je pokušana zaštita određenih proizvoda od uvoza, među kojima su mlijeko i mliječni proizvodi, konzumna jaja, pojedine vrste voća i povrća, meso i mesne prerađevine. Vlasti traže dodatno vrijeme za pregovore dok EU upozorava da bi BiH mogla ostati bez trgovinskih olakšica ako nastavi da odbija primjenu pravila.

” Evropska komisija je napravila prijedlog koji je nedavno razmatran na Evropskom parlamentu prema kojem bi od 1. januara 2016. godine bile ukinute zaštitne mjere za BiH ako ne dođe do adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u kontekstu tzv. tradicionalne trgovine sa Hrvatskom”, izjavio je Endi Megafi, portparol Delegacije Evropske Unije u Bosni i Hercegovini u izjavi za RTRS.

Megafi pojašnjava da je Delegacija Evropske Unije u BiH u kontaktu sa institucijama BiH o ovom pitanju i očekuje da će sporazum biti postignut. „Želio bih istaći da su ostale zemlje regije prihvatile metodologiju Evropske komisije za prilagođavanje ovog sporazuma. Nadamo se da će i BiH to uraditi.“, rekao je Megafi.

Ako reforme budu i dalje nailazile na otpor na čekanju će biti i dostizanje višeg standarda kvaliteta proizvoda, konkurentnosti na tržištu, zaštite potrošača i smanjenja stope korupcije.

Video prilog možete pogledati na sljedećem klikom na ovaj link.