latinica  ћирилица
EU I MI | 16/05/2015 | 14:28

Crna Gora i pregovori sa Evropskom Unijom (VIDEO)

Crna Gora je na polovini pregovaračkog procesa sa Evropskom Unijom. Ključna poglavlja o pravosuđu i vladavini prava otvorena su prva i biće zatvorena na kraju jer ova zemlja pregovara prema novom principu. Tempo određuje politička volja za reforme. I građani i Evropska komisija očekuju rezultate reformi.

Crna Gora je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom Unijom 2007 godine.Tri godine kasnije dobila je status kandidata. Pristupni pregovori su počeli 2012 godine. Smatra se predvodnicom u regionu iako je dalji napredak uslovljen konkretnim reformama u vladavini zakona, suzbijanju korupcije i slobodi medija.

„Napravljen je izvjestan napredak u dijelu za koji je zadužena Skupština, usvojen je set zakona o pravosuđu i niz drugih reformskih zakona, međutim ako ne dođe do promjene vlasti ja sam potpuno siguran da neće doći do tih mjerljivih rezultata koje EU očekuje kao mjerilo za zatvaranje Poglavlja 23. i 24.“, izjavio je za RTRS Slaven Radunović, predsjednik Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore.

Uz zakonodavni okvir potrebna je politička volja da izvršna vlast sprovede preventivne i represivne mjere u borbi protiv korupcije i realizuju Akcione planove.

„Otvorili smo 20 poglavlja u pregovaračkom procesu i dva privremeno zatvorili, na pragu smo NATO-a, a o tome nije odlučivao vladajući DPS već su o tome odlučivali iz Evropske Unije i Savjeta NATO-a“, izjavio je za RTRS Mevludin Nuhodžić, predsjednik Odbora za bezbjednost Skupštine Crne Gore.

Evropska Unija prati dinamiku ispunjavanje obaveza i očekuje mjerljive rezultate.Potrebno je još mnogo rada da bi dostigli nivo potreban za članstvo.

„Kada govorimo o vladavini prava sve to treba da se odrazi u životu građana, kada govorimo o rezultatima na području borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala govorimo o broju istraga, optužbi, broju presuda i količini zapljenjenog imetka koji potiče iz tih ilegalnih aktivnosti“, izjavio je za RTRS ambasador Mitja Drobnič, šef Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori.

Odluka Vlade da u radnim grupama za pregovaračka poglavlja i u kreiranju javnih politika učestvuju organizacije civilnog društva jeste značajna, mada je njihova pozicija još uvijek ograničena. Često je od političke volje zavisilo prihvatanje inicijativa stručnjaka iz nevladinog sektora.

„Inicirali smo da se sva dokumenta koja priprema Radna grupa objave i omogući svim zainteresovanim stranama da učestvuju u pripremi dokumenata i da daju mišljenje kada su u pitanju mjere i realizacija mjera konkretno na Izvještaje“, izjavila je za RTRS Dina Bajramspahić, istraživač Instituta "Alternativa".

„Pod pritiskom evroatlanskog puta i građana koji svakog dana bivaju sve više osvješteni ipak će doći vrijeme kada će Crna Gora moći da kaže da je zemlja u kojoj postoji određeni stepen vladavine prava,“ izjavio je za RTRS Aleksandar Dedović, iz organizacije civilnog društva „Alfa“ iz Nikšića.

Dodatno jačanje odnosa sa Evropskom Unijom moglo bi biti ostvareno i preko ambicije Crne Gore da postane članica NATO-a računajući na kompatibilnost evroatlanskih integracija. U kontekstu aktuelnih dešavanja u regionu vlast smatra da je kolektivna bezbjednost možda bolji odgovor na potencijalne nove krize.

 Video prilog možete pogledati ovdje