latinica  ћирилица
SVILEN KONAC | 07/04/2017 | 14:48

Blagovijesti

Na Blagovijesti se, kao i na Mladence, pale krpe i bacaju, da gore oko kuće i oko svake staje, zbog zmija. Toga jutra nalože vatru pred samim kućnim vratima, da zmije ne bi ulazile u kuću...

Kada je Djevica Marija napunila 14 godina i završila svoje školovanje pri jerusalimskom hramu, njeni vaspitači, kako joj roditelji bijahu umrli, riješiše da je daju starom Јosifu drvodjelji, da živi s čovjekom časnim i uzornim. Uz život kod Јosifa, Marija je dočekala i vrijeme da postane izabrani sasud (utroba) iz kog će se na svijet javiti Bog u obliku čovjeka. Јednom posla Bog svog anđela Gavrila u Nazaret da Mariji odnese pozdrav, a za ljude radostan glas, da će postati majka Sinu Božjem. Iako je Marija bila zavjetovana da se nikada ne udaje, kao što i nije, ona ne posumnja u riječi anđela. Anđeo joj reče da sinu nadjene ime Isus. Tog trenutka začeo se u utrobi djevojke Marije Isus Hristos, i od ovog dana do Božića, kada se rodio, ravno je 9 mjeseci. Kada je sveta djeva postala majka , bilo joj je tek 15 godina. U spomen na ovaj događaj, kada je data "blaga vijest" da će se za spasenje roda ljudskog na zemlji javiti Bog, još od prvog dana hrišćanstva ustanovljen je praznik Blagovijesti. Evo nekih običaja vezanih uz praznik Blagovijesti:

Kao i na Mladence i ovoga dana počisti se kuća, dvorište, štale i obori, a đubre se spali. Ovog puta vatra se pali za zdravlje domaće stoke. Narod vjeruje da zima traje do Blagovijesti pa se kaže: “Ako na Blagovijesti zima okvasi volu rog-biće dobar rod”. Po narodnoj legendi u noći uoči Blagovijesti gore skrivena zakopana blaga. Na današnji dan valja se: sijati kukuruz-pa će dobro roditi, sadi se paprika da bi bila blaga, taj dan je srećan i za kalemljenje voćaka. Dok Blagovijesti ne prođu ljudi se boje zime. Uoči Blagovijesti, djeca lupaju mašicama u ožeg ili u kakvu drugu gvozdenu stvar, obilaze oko kuće i oko svake staje, pa i oko tora, vičući: „Bjež'te zmije i gušteri, bjež'te zmije i gušteri!“ Kad prevali pola noći momci i djevojke skupe se na seoskom igrištu, nalože vatru i tu igraju do svanuća. U svanuće se razilaze i svako ide svojoj kući. I na Blagovijesti se, kao i na Mladence, pale krpe i bacaju, da gore oko kuće i oko svake staje, zbog zmija. Toga jutra nalože vatru pred samim kućnim vratima, da zmije ne bi ulazile u kuću. Ovoga dana valja se prije sunca malo na konopcu ljuljati, da bi rodilo konoplje. Na Blagovijesti se žene ne češljaju, da ih preko ljeta zmije ne bi pecale. Na Blagovijesti ne valja praviti nove opanke, da se ne bi preko ljeta na zmiju nagazilo. Poslije ručka skupljaju se na igrište momci i devojke i igraju do mraka. Tu dolaze i stariji ljudi, koji sjede i razgovaraju dokle god mladež igra. Ako je na Blagovijesti vedro, narod vjeruje, da će biti rana godina, ako je oblačno, biće pozna.