latinica  ћирилица
EU I MI | 03/02/2024 | 19:13

Plan rasta EU: šest milijardi evra za ekonomije regiona (VIDEO/AUDIO)

Bosna i Hercegovina je počela pripreme za sprovođenje Plana Evropske unije za ekonomski rast Zapadnog Balkana vrijednog šest milijardi evra, od čega su dvije milijarde bespovratna sredstva,a četiri milijarde evra povoljni krediti.Ova finansijska podrška namijenjena je jačanju ekonomije.Kada će privrednici imati konkretne koristi zavisi od donosilaca odluka u institucijama vlasti.

Regionalna ekonomija čini svega 0,6 odsto godišnjeg bruto domaćeg proizvoda Evropske unije.Ambijent za poslovanje i ulaganje će se poboljšati ako se propisi usklade međusobno i sa propisima Evropske unije što bi moglo i otkloniti sadašnje prepreke poput dugih čekanja kamiona sa robom na graničnim prelazima.


„Za nas kao izvoznike standardizacija dokumenata pri prelasku granice olakšala bi cijelu proceduru čime bi se smanjila i duga čekanja na granicama ,znamo da u poslovanju svaki minut košta novca,“ kaže Krešimir Bodrožić direktor izvozno orjentisane kompanije Tikt Manufaktura iz Gradiške. Prema njegovom mišljenju, formiranje zajedničkog regionalnog tržišta bi bio daljnji korak prema integraciji unutar Evropske unije.

Finansijska sredstava Plana rasta EU za Zapadni Balkan će omogućiti povezivanje ekonomija u okviru zajedničkog regionalnog tržišta sa više od 17 miliona potrošača na kojem posluje oko 350 hiljada većinom malih i srednjih preduzeća.Nakon toga i nastup na jedinstvenom tržištu Evropske unije.
„Nadamo se i očekujemo da će narednom periodu dio sredstava biti usmjeren direktno ka privredi što znači da nećemo morati da putem institucija apliciramo na projekte što bi bio mnogo brži proces ako privreda sama aplicira“, kaže Sanja Praštalo direktorka marketinga izvozno orjentisane kompanije Mikoelektronika iz Banjaluke.
Praštalo je istakla da je privrednicima korisna i digitalna platforma na nivou Evropske unije koje povezuje privredne subjekte, a koja je sada dostupna i kompanijama iz Zapadnog Balkana.

 

Izradu plana reformi u Bosni i Hercegovini za Plan ekonomskog rasta EU priprema radni tim Savjeta ministara uz učešće predstavnika svih nivoa vlasti.


„Osnovna namjera Radnog tima je da se u kratkom roku u intenzivnoj komunikaciji sa Evropskom komisijom i sa svim nivoima vlasti složimo o listi indikativnih reformi i da se daljim aktivnostima razvijaju pojedinačne reforme na svim nivoima vlasti“, izjavio je Zoran Zeljko koordinator Radnog tima i direktor Direkcije za ekonomsko planiranje Bosne i Hercegovine.
Reforme se odnose na oblasti zelene digitalne agende, poslovnog okruženja, vladavina prava i ljudski kapital.
Korodinator Radnog tima naglašava da već postoji određeni nivo saglasnosti o pojedinim reformama koje se već provode u Bosni i Hercegocini, a dio su plana reformi.ž


Bosna i Hercegovina bi mogla dobiti više od milijardu evra iz ovog paketa pomoći, a prva finansijska sredstva za rast ekonomije bila bi dostupna već polovinom godine.

TV reportaža

Radio reportaža