latinica  ћирилица
EU I MI | 24/02/2024 | 19:07

Izazovi efikasnog vođenja pregovora sa EU (VIDEO/AUDIO)

Bosna i Hercegovina podnijela je zahtjev za članstvo u EU u februaru 2016. godine, a status zemlje kandidata dodijeljen joj je u decembru 2022.godine. Nakon što postigne potreban stepen usklađenosti s kriterijima za članstvo, Bosna i Hercegovina može početi pregovore o pristupanju.Evropska komisija priprema Izvještaj o Bosni i Hercegovini o usklađenosti sa kriterijima za članstvo.Odluka o mogućem početku pregovaračkog procesa sa BiH trebalo bi da bude donesena na sjednici Evropskog savjeta zakazanoj za 21. mart. Koji su izazvovi za efikasno vođenje pregovora i kakva su iskustva susjednih zemalja?

Pregovori o pristupanju su predstojeća ključna faza na evrointegracionom putu.Predstavnici vlasti bi rezultatima svoga rada i ispunjavanjem preostalih preduslova uticali na odluku o početku procesa i opravdali povjerenje građana u evropsku perspektivu kao strateški cilj zemlje.

"Moja očekivanja što se tiče novog izvještaja Evropske komisije su realna,od vlasti BiH se očekuje da naprave svoj dio posla,da napravimo još nekoliko pozitivnih koraka, da jednostavno iskoristimo i da pokažemo političku mudrost i političku volju da mi to možemo uraditi i da možemo primjeniti pravo EU“, izjavila je Elvira Habota, direktorica Direkcije za evropske integracije BiH.

Institucije su uradile Program integrisanja u EU, a to je plan usklađivanja propisa i jedan je od najkompleksnijih i najvažnijih dokumenata bez kojeg nema početka pregovora.

Bosna i Hercegovina je nakon više zastoja u procesu napokon u fazi da je pripremila radnu verziju Programa integrisanja koja je upućena svima na postupanje sukladno zaključcima Kolegija i u narednom periodu ćemo obaviti konsultacije sa Evropskom komisijom “,izjavila je Darija Ramljak, pomoćnica direktora Direkcije za evropske integracija Bosne i Hercegovine.

O efikasnom vođenju pregovora i izazovima ovog procesa i iskustvima zemalja koje već pregovaraju poput Srbije, Sjeverne Makedonije kao i susjedne Hrvatske koja je uspješno provela proces prije više od 10 godina, razgovarano je i na konferenciji s medijima u Tesliću u organizaciji Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine.

„Suština svega jeste postojanje političke volje, bez političke volje sve ostalo neće moći da radi jer proces pristupanja donosi donošenje zahtjevnih političkih odluka na najvišem nivou i najviši nivo mira da preuzme rukovođenje“,kaže dr Vladimir Međak, bivši glavni pravni savjetnik pregovaračkog tima Srbije.

Nova metodologija proširenja usvojena 2020. godine prema kojoj će se pregovarati sadrži šest klastera umjesto poglavlja i donosi postepeno uključivanje kandidata u politike Evropske unije,ali i mogućnost vraćanja pregovora na sam početak.

„Ako ste spremni, strateški orijentisani i rukovodstvo je posvećeno te ako imate izgrađene ili gradite kontinuirano potrebne kapacitete onda možete da dinamizirate proces tako da je to odgovor na vaše pitanje da li nova metodologija usporava ili ubrzava, sve zavisi od nas.“,ocijenio je Dragan Tilev, državni savjetnik u Sekretarijatu za EU integracije Vlade Sjeverne Makedonije.

Očekuje se da bi Evropski savjet trebao odlučivati o otvaranju pregovora sa Bosnom i Hercegovinom na sjednici 21. marta.


TV reportaža

Radio reportaža