latinica  ћирилица
24/04/2014 |  12:15 | Autor: SRNA

Donja Gradina: Pomen jasenovačkim žrtvama

Memorijalnom akademijom na kojoj će biti izveden oratorijum "Golgota jasenovačka", u subotu 26. aprila u Kozarskoj Dubici počeće obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.
Pomen i parastos u Donjoj Gradini - Foto: RTRS
Pomen i parastos u Donjoj GradiniFoto: RTRS

Program obilježavanja utvrdio je Odbor za obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Parastos i pomen nevinim žrtvama ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini biće služen u nedjelju, 27. aprila u 12.00 časova u Spomen-području "Donja Gradina", na teritoriji opštine Kozarska Dubica.

Služenju parastosa prethodiće polaganje vijenaca na grobnom polju "Topole" u 11.30 časova, a obraćanje zvaničnika planirano je u 13.00 časova.

Očekuje se da komemorativnom skupu u Donjoj Gradini prisustvuju brojni predstavnici javnog, kulturnog i političkog života Srpske i Srbije, kao i visoka delegacija Izraela.

U okviru programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini, u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici, 27. aprila u 9.00 časova biće služena sveta arhijerejska liturgija.

Istog dana u jutarnjim časovima u Spomen-području "Donja Gradina" biće otvorena izložba likovnih i literarnih radova o temi "Žrtve ustaškog zločina genocida".

U sistemu koncentracionih logora Јasenovac, Donja Gradina predstavlja najveće stratište tog logora, koje se prostire na 116 hektara na kojima se nalazi 64.800 metara kvadratnih masovnih grobnica.

Srpsko, jevrejsko i romsko stanovništvo dovođeno je iz Potkozarja i drugih dijelova zloglasne Nezavisne države Hrvatske i odmah u kolonoma vođeno je na gubilište u Donju Gradinu.

Nakon likvidacije, leševi su zakopavani ili bacani u rijeku Savu.

U Donjoj Gradini vršen je i zločin kuvanja leševa u kazanima, od čega su ustaše pravile sapun, što predstavlja jedan od najmonstruoznijih zločina u Drugom svjetskom ratu.

Sistem koncentracionih logora Јasenovac predstavlja najveće stratište u Drugom svjetskom ratu na teritoriji nekadašnje Јugoslavije.

Prema procjenama stručnjaka, u periodu od 1941. godine do 1945. godine u tom logoru ubijeno je više od 700.000 djece, žena i staraca, naviše Srba, Јevreja i Roma.

Koncentracioni logor Јasenovac je osnovala i njime upravljala Nezavisna država Hrvatska. Po načinu ubijanja, jasenovački logor smatra se najmonstruoznijim gubilištem koje je tokom rata postojalo u svijetu.

Odborom za obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini predsjedava predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Radio-televizija Republike Srpske, u nedjelju, 27. aprila, direktno će prenositi parastos i pomen u Donjoj Gradini.