latinica  ћирилица
24/04/2014 |  12:59 | Autor: RTS

Elizabeta Druga - Nasmijana kraljica

Engleska kraljica Elizabeta Druga proslavila je 88. rođendan i najstariji je monarh u svijetu. Poznata je kao ozbiljna i čvrsta osoba koja stoički podnosi svaku situaciju.

Svake godine za svoj rođendan engleska kraljica Elizabeta Druga dobija portret. Za 88. rođendan koji je upravo proslavila, fotograf Dejvid Bejli objavio je njenu crno-bijelu fotografiju, napravljenu u martu u rezidenciji u Londonu, koja prikazuje nasmijanu kraljicu, u kreaciji Anđele Keli.

Mnoge je to iznenadilo, jer na dosadašnjim portretima kraljica je imala ozbiljan izraz lica, što je često kritikovano. Ove godine kraljica pokazuje vedriju stranu svoje ličnosti.

Kraljica Elizabeta Druga rođena je 21. aprila 1926. godine. Na taj dan oglašava se topovska paljba u londonskom Grin parku i sa London tauera. Ipak, zvanična proslava kraljičinog rođendana održaće se se 14. juna. Јer, od 1805. godine važi pravilo da se rođendan kralja ili kraljice proslavlja druge subote u junu, pošto su tada prijatnije vremenske prilike.

Na britanski presto Elizabeta Druga stupila je 1952. Ima četvoro djece, najstariji princ Čarls je pretendent na presto, mada se sve više govori da bi umjesto njega to mogao da bude njegov sin, kraljičin unuk, princ Vilijam.

Međutim, kraljica nije slijedila primjer belgijske ili holandske kraljice koje su abdicirale u korist nasljednika smatrajući da mlađi treba da preuzmu rukovođenje monarhijom. Njen stav je jasan - ni zbog starosti neće abdicirati.

Britanska kraljica je formalno jedna od najmoćnijih osoba na svijetu, ali u praksi ona gotovo uvijek djeluje u skladu sa savjetom vlade. Vrhovni je guverner Crkve Engleske.

Sa princom Filipom u braku je od 1947. godine.

Svaki Uskrs i vikende kraljica provodi u dvorcu Vindzor, ostale praznike u službenim rezidencijama širom zemlje.

Novi portret kraljice Elizabete Druge biće korišćen u okviru promotivne kampanje Great.

Pokazalo se da je kraljevska porodica jedan od najjačih britanskih brendova. Turisti, koji dolaze prvenstveno da bi obišli znamenitosti u vezi sa kraljevskom porodicom, godišnje ostave u Velikoj Britaniji oko 500 miliona funti.