latinica  ћирилица
24/04/2014 |  15:40 | Autor: B92

CIA: Vatikan krio Pavelića

Ni Amerikanci ni Britanci nisu željeli da uhapse poglavnika NDH Antu Pavelića 1947. iako su znali detalje o njegovom boravku u Vatikanu, piše hrvatska štampa.

Tu informaciju, kako navode mediji, otkrivaju dokumenti američke obavještajne agencije CIA s kojih je skinuta oznaka tajnosti.

"Večernji list" prenosi da su SAD i Velika Britanija znale detalje o Pavelićevom boravku u Vatikanu, uključujući i broj sobe u kojoj se nalazio. Iako su oklijevali, smislili su plan za njegovo hapšenje, ali su obje države odugovlačile ne pokazujući znatnije zanimanje.

Dokumenti CIA otkrivaju i da su Britanci Pavelića imali u rukama tokom racije u Đenovi, ali su ga pustili.

Iz izvještaja koje je pukovnik G. F. Blunda iz Komande za Mediteran 8. novembra 1947. uputio brigadnom generalu Karlu Friču, zamjeniku direktora obavještajnog štaba Evrope, iščitava se američko oklijevanje da sami krenu u akciju, ali i rezigniranost zbog britanskom nespremnošću za saradnju.

"U Rimu sam se 11. avgusta sastao s Bendalom iz britanske ambasade, te s američkim ambasadorom, kojega sam obavijestio da je, prema provjerenim informacijama, Pavelić u Vatikanu", napisao je pukovnik Blunda i dodao da su Britanci nagovarali Amerikance da sami uhapse Pavelića.

Pozivajući se na dokument CIA, "Јutarnji list" takođe piše o tome da je poslije bjekstva iz Zagreba Pavelića skrivao Vatikanu. List navodi da je Pavelić s porodicom pobjegao 6. maja 1945. u Austriju, gdje je boravio u američkoj okupacionoj zoni, odakle se s falsifikovanim peruanskim dokumentima pod imenom don Pedro Goner, prerušen u sveštenika, prebacuje u Italiju.

"Stiže do Rima, gdje ga, kako potvrđuje deklasifikovana bilješka, pod svoje okrilje uzima Vatikan u kojem je tada stolovao papa Pije XII

bivši vatikanski nuncij u nacističkoj Njemačkoj", piše "Јutarnji list".

List navodi da su u Rimu, vrlo brzo nakon pada NDH, sveštenik Krunoslav Draganović i grupa sveštenika i redovnika vezanih uz Zavod Svetog Јeronima, koji se nalazi u centru Rima, ali je pod upravom Vatikana, uspostavili mrežu koja je trebalo da omogući pripadnicima kvislinškog režima da se prebace na tada najsigurniju lokaciju, u zemlje Јužne Amerike.

Prema jednom zapisu, u Zavodu je, zajedno s funkcionerima NDH (ne i Pavelićem), boravio i Đorđe Perić, ministar propagande u srpskoj vladi Milana Nedića.