latinica  ћирилица
24/04/2014 |  15:47 | Autor: TANЈUG

Ešton traži razoružanje u Ukrajini

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton zatražila je danas da se sve "ilegalne jedinice" u Ukrajini razoružaju.

Sve potpisnice Ženevskog sporazuma o Ukrajini od 17. aprila treba da iskoriste svoj uticaj na ilegalne naoružane formacije da obustave nasilne akcije i da ih primoraju da predaju oružje", poručila je Ešton u saopštenju za medije.

Visoka predstavnica je istom prilikom izrazila duboku zabrinutost zbog izvještaja o slučajevima kidnapovanja, mučenja i ubistava u Ukrajini, a posebno je apostrofirala slučajeve odbornika gradske skupštine Gorlovke iz redova partije "Otadžbina" Volodimira Ribaka i Pavela Kovelka, iz iste stranke, čijim porodicama je izrazila saučešće.

Tijela dvojice lidera ukrajinske stranke "Otadžbina" nađena su nedavno u Slavjansku, nakon što su bili kidnapovani, a ukrajinske vlasti su za ubistva optužile ruske aktiviste koji kontrolišu taj grad.

Ešton je u saopštenju još jednom pozvala na obustavu nasilja i potpunu primenu sporazuma koji su u Ženevi zajednički postigli predstavnici Rusije, SAD, EU i Ukrajine.

Portparol Eštonove Majkl Man saopštio je stav EU da ukrajinska vlada ima pravo da brani suverenitet zemlje, ali je pozvala sve strane da se usmjere na smirivanje krize.