latinica  ћирилица
24/04/2014 |  18:05 | Autor: SRNA

Obilne padavine izazvale poplave u Srpskoj

Bujične vode izazvane velikim padavinama na području Gradiške uzrokovale su izlivanje rijeke Vrbaške, koja je poplavila poljoprivredno zemljište u mjestu Gornji Podgradci. Voda rječice Lubina ušla je u šest kuća u selu Gragelje, a prijeti još 20 kuća, dok kanal Lijevče polje ugrožava oko 10 domaćinstava u selima Mašići i Vilusi.

U vanrednom izvještaju o poplavama Uprave civilne zaštite Republike Srpske navodi se da se rijeka Јošavka u rejonu sela Bojići i Štrbe, u opštini Čelinac, izlila iz korita i poplavila priobalno područje na dva lokaliteta, te jedan manji dio regionalnog puta Čelinac-Prnjavor na ulazu u opštinu Čelinac iz pravca Banjaluke. Put je prohodan, ali se saobraćaj odvija otežano i za sada nema ugroženog stanovništva.

Vodostaj rijeke Vrbas na području opštine Laktaši je u porastu i procjenjuje se da bi, ukoliko se trend rasta vodostaja nastavi, moglo doći do plavljenja oko 40 kuća u naselju Otoke u Mjesnoj zajednici Kosijerovo.

Rijeka Turijanica je u prijepodnevnim časovima probila nasip u dužini od oko tridesetak metara u mjestu Dović, a do 15.00 časova dostigla je visinu puta. I dalje je poplavljeno oko 30 hektara zemljišta, a prijeti opasnost od plavljenja stambenih objekata.

U Mjesnoj zajednici Karanovac u Banjaluci iz korita se izlio Vrbas i približio kućama i dvorišnim objektima. Kod jednog dvorišnog objekta srušen je potporni zid i obrušio se dio obale.

Na području mjesnih zajednica Ada i Saračica došlo je do pojave klizište na putu Banjaluka-Čelinac, ali je put i dalje prohodan.

Od 12.00 časova Hidrocentrala "Bočac" radi punim kapacitetom, dotok vode je 210 metara kubnih u sekundi, a protok 260 metara kubnih u sekundi.

Prema mjerenju u 15.00 časova, vodostaj rijeke Vrbas u mjestu Delibašino Selo iznosi 361 centimetara.

Republička uprava civilne zaštite saopštila je da će i dalje pratiti stanje na terenu ugroženom poplavama, preduzimati mjere iz svoje nadležnosti i blagovremeno informisati javnost. Rijeka Lišnja, koja se nakon obilnih padavina danas izlila iz svog korita, predstavlja potencijalnu opasnost za domaćinstva u novom naselju u Ratkovcu, Omladinskom naselju, te ulicama Živojina Preradovića i Banjalučkoj, rekao je načelnik štaba Civilne zaštite opštine Prnjavor Milenko Milivojac.

"Rijeke Ukrina, Vijaka i Ilova su se, takođe, na pojedinim mjestima izlile, ali za sada nije došlo do ugrožavanja domaćinstava i privrednih subjekata. Očekujemo da će u narednim časovima doći do smirivanja situacije i smanjenja nivoa vodostaja ovih rijeka, a već imamo informaciju da se u Kulašima rijeka Ukrina povlači u korito", rekao je Milivojac.

Šef Opštinskog štaba Civilne zaštite Foča Čedo Zelović kaže da je povećanje vodostaja oko 25 do 30 odsto u odnosu na redovnu kotu i da se, na osnovu vremenske prognoze, narednih nekoliko dana mogu očekivati padavine i dalji rast vodostaja.

"Ne očekujemo velike poplavne talase, niti poplave. Ipak, upozoravamo stanovništvo u priobalju rijeka da prate situaciju i da budu spremni na eventualnu evakuaciju, ali se nadamo da do toga neće doći", istakao je Zelović.

S obzirom na iskustvo iz decembra 2010. godine, kada su rijeke Drina i Ćehotina poplavile gotovo pola grada, izazvavši višemilionsku štetu, u Opštinskom štabu Civilne zaštite pojačano prate situaciju uzvodno i nizvodno od Foče.

U stalnom su kontaktu sa nadležnima u hidroelektranama "Višegrad" na rijeci Drini i "Mratinje" na rijeci Pivi od čijeg režima rada u velikoj mjeri zavisi vodostaj Drine u Foči.

Nivo Pivskog jezera jutros je bio 14 metara ispod samog vrha brane, tako da postoje velike rezerve za prihvat novih količina vode. U Hidroelektrani Višegrad do vrha brane je 96 centimetara, a dotok u jezero trenutno je 662 metara kubnih vode u sekundi.

"Kroz branu, kada su u pogonu sve tri turbine, prolazi 762 metara kubnih u sekundi, tako da je situacija pod kontrolom", objašnjava Zelović. Iz Civilne zaštite pozvali su građane da se u slučaju većeg rasta vodostaja jave na dežurni telefon 123.