latinica  ћирилица
25/04/2014 |  08:36 | Autor: SRNA

Poplave u Srpskoj

Šef Odsjeka Civilne zaštite u Administrativnoj službi grada Banjaluka Željko Katić rekao je da su se vode na području ovog grada povukle u svoja korita, te da se situacija na terenu popravila.

"Pošto kiša ne pade više od 12 časova vodostaj Vrbasa je smanjen za 60 centimetara, a Vrbanje za 40, pa je situacija mnogo povoljnija nego prethodnog dana i noći", precizirao je Katić.

Zbog izlivanja oborinskih voda i potoka u pojedinim naseljima, Odsjek za Civilnu zaštitu Gradske uprave sinoć je dopremio na područje Kuljana i Motika 150 vreća sa pijeskom, koje su uz pomoć mještana postavljene na ugrožene lokacije u tim mjesnim zajednicama.
U pripremi je još 350 vreća, koje će biti dopremljene po potrebi.
Do izlivanja voda iz korita riječica i potoka došlo je i u naseljima Šargovac, Dragočaj i Mišin han.

Rijeka Ukrina na području opštine Derventa nanijela je štetu na poljoprivrednim usjevima u njenoj neposrednoj blizini, iako nije dostigla nivo kada se proglašava odbrana.
Јedan od onih koji štetu već mjeri je Fadil Bundavica iz derventskog naselja Lužani.
"Do sada su najviše stradale parcele koje su pod đetelinom, a ima, nažalost, i dijelova njiva u kojima je bila zasijana pšenica. O visini štete još je rano govoriti, ali sve su prilike da će biti ogromna posebno zbog toga što opasnost još uvijek nije prošla", rekao je Bundavica.

PRIЈEDOR: SANA SE IZLILA IZ KORITA

U Prijedoru je proglašen prvi stepen pripravnosti za zaštitu od poplava nakon što se rijeka Sana izlila iz korita i poplavila oko stotinu stambenih objekata u naseljima Tukovi i Raškovac i poljoprivredne površine u naseljima Raškovac i Brezičani. Putna komunikacija Prijedor - Bišćani je u prekidu i saobraćaj je preusmjeren na alternativni putni pravac.

Vodostaj rijeke Sane iznosio je 445 centimetara ili 25 centimetara iznad kritične tačke, a očekuje se i dalji rast vodostaja s obzirom na padavine na slivnom području ove rijeke.
Vodostaji rijeka Gomjenica i Miloševica su u porastu, ali nisu ugroženi stambeni objekti i komunikacije u zoni ovih vodotoka. Odsjek Civilne zaštite dužan je da redovno prati stanje vodostaja i ostvari stalnu razmjenu informacija sa susjednim opštinama Sanski Most i Novi Grad, kao i sa nadležnim republičkim organima i da blagovremeno predlaže odgovarajuće mjere.

Prvi stepen pripravnosti za zaštitu od poplava obavezuje sve nadležne institucije i subjekte zaštite i spašavanja da preduzimaju mjere zaštite predviđene planom zaštite od poplava.
Sva preduzeća i institucije koje raspolažu materijalno-tehničkim sredstvima, koja se mogu staviti u funkciju zaštite od polava, obavezna su da ih stave u stanje pripravnosti i angažuju se na izvršavanju zadataka Gradskog štaba zaštite i spašavanja.

KOZARSKA DUBICA: VODOSTAЈ UNE I SAVE U NORMALNIM GRANICAMA

Vodostaj Une i Save na području opštine Kozarska Dubica je povišen, ali je i dalje u normalnim granicama, izjavio šef Odsjeka civilne zaštite ove opštine Đuro Trubarac. Trubarac je precizirao da je vodostaj Une jutros u 8.00 časova iznosio 323, a Save 603 centimetra i da za sada nema potrebe za proglašavanjem ni redovnih, ni vanrednih mjera zaštite od poplava na području Kozarske Dubice.

SRBAC: BLOKIRANO 15 KUĆA, POD VODOM OKO 200 HEKTARA ORANICA

Rijeka Vrbas poplavila je oko 200 hektara plodnih oranica u srbačkim selima Kukulje, Lilić i Razboj, a 15 domaćinstava je u blokadi, rekao je načelnik Štaba Civilne zaštite u Srpcu Borivoje Vrsajković.
Vrsajković je naveo da će ozbiljne štete od poplava pretrpjeti i mještani sela Prijebljezi, Nožičko, Povelič, Sitneši i Srđevići, gdje je bio oštećen asfaltni put Prnjavor - Srbac, ali je popravljen.

"U naseljima Kukulje, Lilić i Razboj pod vodom se nalazi oko 200 hektara oranica koje su pod ozimim usjevima ili su bile pripremljene za sjetvu", kaže Vrsajković. Prema njegovim riječima, zabrinjava i nagli porast vodostaja rijeke Save, koji je jutros na mjernom mjestu u Srpcu iznosio 710 centimetara, što je za 111 centimetara više nego juče. Do proglašenja redovnih mjera od poplava ostalo je još 150 centimetara.

Prijedor-vodostaj rijeke Sane
Foto: SRNA

Prijedor - poplave
Foto: SRNA

Prijedor- poplave
Foto: SRNA

Derventa - poplave
Foto: SRNA

Novi Grad - poplave
Foto: SRNA