latinica  ћирилица
25/04/2014 |  09:51 | Autor: RTRS

Prijedor: Zoo vrt sitnih životinja

Vlasnik privatnog zoološkog vrta Mladen Goronjić iz Prijedora već 20 godina uzgaja sitne životinje i pse.

Od djetinjstva obožava životinje. Ta ljubav prema ljubimcima pomaže mu da premosti period bez zaposlenja. Uzgaja: ukrasne koke, fazane, patke, labudove, patuljaste kuniće, američke staforde.

"Iz dana u dan proširujem, sređujem neke objekte koji su već dotrajali. Nadam se da ću u skorije vrijeme zamijeniti sa nekim kvalitetnijim objektima. Isto tako trudim se da donesem neku novu životinjsku vrstu ili rasu da malo popunim taj svoj park", rekao je Goronjić.

Kupci od Mladena sve više traže prepeličja jaja, jer znaju da su izrazito ljekovita. Od prije godinu, uz prepeličja, posjeduje crvena i zelena - kokošja jaja.

"Nije to nova rasa, ali na mom imanju jeste. Živina Marans, to je koka koja nosi crvena jaja, tako da za Vaskrs nije bilo potrebe farbati jaja", dodao je on.

Goronjić ima i uzgajivačnicu američkih staforda. Dok su neki ljubimci uživali u padavinama, paunovi i ostala živina, čuvali su perje. Našu ekipu dočekalo je i mladunče vijetnamskih svinja. Mladen objašnjava da je riječ o poludivljoj vrsti, prilično otpornoj na klimatske promjene.

Na izložbama, na koje ne ide često, njegovi ljubimci, po pravilu, dobijaju najviše ocjene.

"Što se tiče fizičkih aktivnosti, uglavnom sam hranim životinje, čistim, održavam to, mada imam veliku pomoć i od porodice. U momentima kada se gradi neki objekat novi, tu otac pomaže. Kada putujem na izložbe , tu je i supruga. Tako da svi na svoj načim pomažu i doprinose u izržavanju", naglasio je Goronjić.

Svaka životinja, u malom zoološkom vrtu Mladena Goronjića, ima svoje mjesto. Tako će biti i dalje, jer osim ljubavi prema porodici, Mladenovo srce prepuno je ljubavi prema ovim životinjama.