latinica  ћирилица
25/04/2014 |  10:06 | Autor: RTRS

Hercegovka proslavila 105.rođendan

Najstarija Hercegovka, Krstinja Šupljeglav iz trebinjskog sela Uvijeća, prije nekoliko dana proslavila je 105. rođendan.

Recept za dug život i dobro zdravlje, kaže baka Kika, kako je njeni najmiliji zovu, ne postoji. Život su joj, dodaje, produžila djeca, ljubavlju i pažnjom, posebno sin Savo i nevjesta Јovanka kod kojih živi zadnjih trideset godina.

Baka Kika i njen pokojni suprug su ostavili brojno potomstvo. Sedmoro djece, tri kćerke i četiri sina, od kojih danas ima 11- oro unučadi, 19- oro praunučadi i 7-oro čukununučadi. Oni su njena snaga, i u ovim godinama.

Do stote godine, baka Kika je čuvala koze, šetala i plela bez naočara. Preživjela je kliničku smrt i 90 dana živjela samo na infuziji.

Na iznenađenje ljekara oporavila se, ali nakon toga uslijedio je lom kuka, zbog čega su joj noge otkazale . Sahranila je, i dvoje djece, i zato ponekad, kaže da je dugovjeki život više kazna nego nagrada.

U ovim godinama, kažu njeni sinovi, starica bolje pamti događaje iz djetinjstva i mladosti nego iz starosti. Slikovito ih opisuje, a stihove starih pjesama, i danas, tečno govori .

Pokojnog supruga, kojeg je sahranila prije 30 godina, baka Kika često pominje. Kaže da su lijepo i složno živjeli, iako je život u kršnom hercegovačkom selu bio težak , posebno u ratnim vremenima, a preživjela je tri rata.