latinica  ћирилица
25/04/2014 |  10:31 | Autor: RTRS

Za šta služe mladi u političkim partijama?

Broj mladih u političkim partijama sve je veći. Ali njihov broj na rukovodećim pozicijama i nije na zavidnom nivou. Uglavnom služe za lijepljenje plakata ili dijeljenje letaka u predizbornim kampanjama. A glavni motiv za člansku karticu im je šansa za posao.

Malo je onih koje u partiju vodi želja za promjenama.

Predstavnici mladih u pet najvećih parlamentarnih stranaka Republike Srpske, tvrde da su baš oni ti. Međutim, malo ko od omladine zna ko ih predstavlja u političkim partijama.

I dok je armija mladih u strankama sve veća, njihov broj na rukovodećim pozicijama i nije na zavidnom nivou, smatraju analitičari. Ipak, mnogo je bolje nego ranijih godina. Doduše, sada je to već malo starija omladina, jer po Zakonu u mlade spadaju oni do tridesetdruge godine. SNSD ima najangažovaniju omladinu na funkcijama. I to ministarstkim , direktorskim, poslaničkim. Zatim slijede DNS, Socijalisti. SDS ima najmlađeg načelnika opštine od 29. godina. Mladih PDP-ovaca na fukcijama gotovo da i nema.

Problem će, kažu analitičari biti, jer u RS još nije stasala nijedna nova politička generacija. Drugi razlog zbog čega mladi teško dolaze do izražaja jeste i njihova pasivnost. Ali i to što u članskoj kartici većina vidi šansu za posao. A ne ideologiju ili želju za promjenama.

Podmladak stranaka se nada da će upravo oni poboljšati položaj mladih u RS. A kako je jedan od gorućih problema nezaposlenost, malo ko od njih je znao da je čak 61.000 mladih do 35 godina na birou.