latinica  ћирилица
25/04/2014 |  11:31 | Autor: SRNA

Otvorena međunarodna konferencija "Balmun"

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija istakao je da je međunarodna konferencija "Balmun", koju je otvorio danas u Banjaluci, prilika da se promoviše obrazovni sistem Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, konferencija na kojoj srednjoškolci iz zemlje, regiona i Evrope simuliraju rad UN, pokazuje da Gimnazija Banjaluka, koja je organizator, prati tokove u srednjem obrazovanju i razvija se sa ostalim uspješnim školama u svijetu.

"Danas 400.000 učenika širom svijeta pohađa ovakve konferencije prema modelu UN, a među njima su i naši gimnazijalci. Ovdje se njeguje govorništvo, smisao za lijepo izražavanje, saradnja, socijalizacija, prihvatanje izazova koje nosi razmjena učenika, kao obrazovanje po drugim modelima", rekao je Mutabdžija novinarima.

On je dodao da banjalučki gimnazijalci pokazuju zavidno znanje koje mogu usavršavati na najprestižnijim svjetskim univerzitetima, nakon čega kao vrhunski stručnjaci mogu doprinijeti razvoju Republike Srpske.

Direktor "Balmuna" Žana Stević navela je da na konferenciji učestvuje 230 učenika iz BiH, Srbije, Italije, Slovenije, Hrvatske i Crne Gore, koji će na pet komiteta raspravljati o različitim problemima sa kojima se svijet trenutno suočava.

"Akcenat je na održivom razvoju, borbi protiv siromaštva, zaštiti životne sredine, bezbjednosti s posebnim osvrtom na Ukrajinu, kao i borbu protiv trgovine ljudima i organima", istakla je Stevićeva.

Ona je dodala da se konferencije, na kojima se simulira rad UN, održavaju u osamdesetak gradova u svijetu, a banjalučka konferencija jedna je od najvećih u regionu.

Ovogodišnji generalni sekretar konferencije je Sara Stajčić, učenica banjalučke Gimnazije, koja je primljena na Harvard, gdje će nastaviti školovanje.

Konferencija u Banjaluci trajaće do nedjelje, 27. aprila.

"Balmun" je jedna od konferencija modela UN i predstavlja simulaciju rada UN.