latinica  ћирилица
25/04/2014 |  12:05 | Autor: SRNA

Dobrovoljačka-Ispunjeni uslovi za bezbjednost skupa

Članovi Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja prezentovali su danas pripadnicima MUP-a Kantona Sarajevo sve uslove neophodne za nesmetano i bezbjedno obilježavanje stradanja pripadnika ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine, izjavio je predsjednik Pododbora Velimir Dunjić.

"Dobili smo saglasnost od Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo za totalni prekid saobraćaja 3. maja na relaciji kretanja kolone od Vraca, preko Grbavice i Skenderije, do ulice Hamdije Kreševljakovića, bivše Dobrovoljačke ulice, kao i potrebne sanitetske i protivpožarne saglasnosti", precizirao je Dunjić nakon drugog sastanka u Sarajevu.

On je potvrdio novinarima da je MUP Kantona Sarajevo dao garancije da će skup povodom obilježavanja 22 godine od stradanja pripadnika ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici biti profesionalno obezbijeđen.

Prema njegovim riječima, MUP Kantona Sarajevo nema saznanja o eventualnom organizovanju bilo kakvog kontramitinga ili protesta, što su prošlih godina redovno organizovali pripadnici takozvanih "Zelenih beretki".

"Svi očekujemo da ovaj događaj prođe mirno i dostojanstveno", poručio je Dunjić.

On je ponovio da se i ove godine očekuje oko 200 učesnika, članova porodica stradalih, bivših pripandika ЈNA, članova lokalne zajednice i nevladinih organizacija, a očekuje se i prisustvo ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petra Đokića.

Prema programu obilježavanja stradanja pripadnika ЈNA, 3. maja u 9.00 časova biće služen parastos u crkvi Svetog velikomučenika Đorđa u Miljevićima, u 9.30 predviđen je polazak za Sarajevo, a od 10.00 do 11.00 časova biće prislužene svijeće i položene ruže na mjestu gdje su stradali pripadnici ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici.

Prije 22 godine u Sarajevu se dogodio izrežirani krvavi zločin kojeg su nad nedužnim vojnicima, oficirima i građanskim licima na službi u ЈNA počinili pripadnici takozvane Armije BiH, Teritorijalne odbrane BiH i, posebno, zloglasnih paravojnih muslimanskih naoružanih formacija kojima su komandovali osvjedočeni predratni kriminalci, siledžije i šljam sarajevskog podzemlja.

Napadom na kolonu ЈNA u Dobrovoljačkoj, koja se 3. maja 1992. mirno povlačila iz Sarajeva prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN na čelu sa generalom Luisom Mekenzijem, rukovodili su tadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i rukovodstvo tadašnje Republike BiH.

Iako je za bezbjednost mladih vojnika garantovao tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, kolona ЈNA nije bezbjedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta oružanim napadom.

Prvih dana maja 1992. godine mučki su ubijena 42 pripadnika ЈNA, 71 je ranjen, a 207 zarobljeno.