latinica  ћирилица
25/04/2014 |  14:43 | Autor: SRNA

NSRS: Razmotren izvještaj o radu MUP-a

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je izvještaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova za prethodnu godinu, prema kojem su u navedenom periodu evidentirana 11.252 krivična djela, što je za 1,3 odsto manje u odnosu na 2012. godinu.

Poslanik SDS-a Darko Banjac rekao je da je na resornom ministru veća odgovornost u odnosu na ostale ministre, navodeći da MUP ima dovoljno sposobnih ljudi koji mogu da obave svoj posao, ali da treba da se otrgnu od političkog uticaja.

Poslanik Partije ujedinjenih penzionera Ilija Stevančević istakao je da treba pojačati saradnju sa drugim bezbjednosnim strukturama u BiH i regionu.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić postavio je pitanje zbog čega se ne procesuira slučaj Fabrike glinice "Birač" i ukazao na potrebu da se, kako je rekao, istraži srce cijele afere u Balkan investment banci.

On je postavio pitanje zbog čega se toliko čekalo sa podnošenjem izvještaja nadležnom tužilaštvu zbog bivšeg direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Tihomira Gligorića.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Јovičić rekao je da se u ovom trenutku u MUP-u nalazi oko 500 predmeta koji se odnose na privredni kriminalitet, te da se vodi osam međunarodnih i 12 regionalnih istraga za organizovani kriminal, te 14 finansijskih istraga.

On je dodao da je policija Republike Srpske najslabije plaćena u regionu i da se nalazi na dnu ljestvice finansijskih ulaganja po jednom pripadniku.

Prema njegovim riječima, izvještaj je rađen po standardima Evrostata, a evaluaciju su vršili stručnjaci iz više zemalja.

Komentarišući tokove istraga, Јovičić je rekao da niko od inspektora nije povučen sa predmeta "Birač" , dok je u predmetu "Željeznice Republike Srpske", koji se radi od 2006. godine do sada podneseno 16 izvještaja Okružnom tužilaštvu u Doboju.

"MUP je podnio izvještaj i za slučaj zemljišta Poljoprivredne škole u Banjaluci,a kada je riječ o slučaju `Đurović` Vrhovni sud donio je presudu, zbog čega MUP ne može više ništa da uradi ", rekao je Јovičić.

Govoreći o istrazi o ubistvu Milana Vukelića, Јovičić je rekao da je sramota za MUP Srpske da ona nije riješena, poručivši da će na tome raditi i da neće stati.

Predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić dao je petnaestominutnu pauzu, nakon koje će se glasati o apsolviranim tačkama dnevnog reda.