latinica  ћирилица
25/04/2014 |  15:48 | Autor: RTRS

Plate predstavnika u zajedničkim institucijama

U Parlamentu Bosne i Hercegovine propalo je svih pet prijedloga da se smanje plate. Nakon višesatne rasprave poslanici nisu mogli da se dogovore da primaju manje od 5.000 konvertibilnih maraka mjesečno. U međuvremenu, jedan od poslanika požalio se medijima kako sa 4.700 KM ima najmanju platu u parlamentu.

Moglo bi 20 hiljada korisnika javne kuhinje u Bosni i Hercegovini pristojnije da proživljavaju starost, samo da su bh funkcioneri malo više mislili na njih, a malo manje na svoj džep. Ali, ukorijenjeno pravilo u BiH “što dublji džep – to deblji obraz”, teško se mijenja.

Na listi od 57 dobro uhljebljenih u poslaničkim i delegatskim foteljama, prednjače Sulejman Tihić (SDA) i Božo Ljubić (HDZ 1990) sa po skoro 5.000 maraka plate. I to bez paušala i drugih privilegija. Na začelju ove odbrane kolone parlamentarci–početnici Darko Babalj (SDS), Nermin Purić (DNZ BiH) i Aleksandra Pandurević (SDS).

 

Babalj bi uskoro mogao da dobije i pomoć korisnika Fejsbuka. Naime, na ovoj društvenoj mreži pokrenuta je stranica pod nazivom “Humanitarna pomoć za Darka Babalja”.

 

Mjesečna plata, paušal od 713 maraka, topli obrok, prevoz, rad u komisijama – za prva tri mjeseca ove godine prosječno su u parlamentu BiH iznosili po 5.200 KM. Najviše u januaru imao je Drago Kalabić iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata. Zahvaljujući naknadama za komisijski rad od skoro 1.000 maraka, inkasirao je ukupno 7.370 maraka.

 

Apsurdima nije kraj. Јer narod parlamentarcima plaća i posjete vlastitim porodicama. Za te namjene je početnik Nermin Purić mjesečno u džep trpao po 1.381 marku uz dodatnih 300 za odvojeni život. Ne zaostaju mnogo ni Senad Šepić (SDA) i Nermina Ćemalović (SDP BiH). Njihove posjete porodici, obveznike mjesečno koštaju po 1.267 maraka. Ostali nešto skromniji.

 

Na podugačkom spisku izdašno naplativih privilegija, mjesto je pronašla i otpremnina.

 

Da parlamentarci koji tokom mandata ostvare uslove za penzionisanje, zaslade prve penzionerske dane. I to sa čak 30.000 maraka. Preslatku penziju, i do 15 puta veću od one u privredi, u aktelnom sazivu naplatili su Beriz Belkić (Stranka za BiH), Petar Kunić (DNS) i Boško Tomić (SNSD). I pored toga njihova mjesečna primanja nisu umanjena.

 

Za poslanicima blago zaostaju ministri BiH. Nemaju paušala niti novčanu naknadu za posjetu porodici. Najveća osnovna plata kako i dolikuje predsjedavajućeg Vjekoslava Bevande – skoro 5.000 maraka. Najniža – nedavno imenovanom Borisu Tučiću 4.200. I takva, ipak za 1.500 maraka veća od njegovih kolega u Vladi Srpske.

 

Da je javna odgovornost i u ovoj instituciji nepoznanica primjeri brojni.

 

Јedan od njih težak je 106.000 maraka. Toliko je naime vrijedan tzv. bijeli hljeb koji su o trošku građana, godinu nakon smjene, jela dva SDA-ova ministra - Sadik Ahmetović i Muhamed Ibrahimović.

 

Troše i u Predsjedništvu BiH. Tri člana mjesečno od 5.200 do 5.700. I to je takođe samo osnovna plata.

 

I dok građani sve češće na ulicama traže svoja prva, od njih izolovani, i siti funkcioneri, na trgu Bosne i Hercegovine ponašaju se kao u bajkovitoj zemlji. Dozvoljavaju im to desetine odluka i akata koje su sami donosili, kad god bi sebi osmislili neko novo pravo. Na obaveze zakonske ili moralne, pažnju ne obraćaju.