latinica  ћирилица
25/04/2014 |  16:04 | Autor: TANЈUG

Voz Romantika ponovo ide do Sremskih Karlovaca

Muzejski voz Romantika od danas, nakon tri godine pauze, ponovo saobraća do Sremskih Karlovaca.

Sezona Romantike je otvorena promotivnom vožnjom na relaciji Beograd-Sremski Karlovci, a tokom putovanja generalni direktor Železnica Srbije, Dragoljub Simonović,  najavio je da će Romantika prvu redovnu vožnju na toj relaciji imati 31. maja.
 Simonović je rekao da će Romantika biti u objedinjenoj muzejsko-turističkoj ponudi srpskih železnica, u kojoj je i Plavi voz i Nostalgija na Šarganskoj osmici.
 Željeznice Srbije će u narednih mjesec dana razgovarati sa predstavnicima turističkih mjesta širom zemlje, kako bi se utvrdio program vožnji za ovu godinu i oživjeli turistički potencijali željeznice, rekao je Simonović. 
 Kako je dodao, srpske željeznice žele da ožive stare vozove ne samo zbog ljubavi prema njima, već i zato što za njih postoji interesovanje u zemlji i inostranstvu i mogu da donesu dobru zaradu.
 Prema njegovim riječima, muzejski voz Romatika je do prije samo nekoliko dana bio napušten, na sporednom kolosjeku Željezničke stanice u Beogradu.
 Vagoni su sada sređeni i danas je obavljena promotivna vožnja na relaciji Beograd- Sremski Karlovci, kojoj su prisustvovali i predstavnici Ruskih džavnih željeznica, kineskih investitora i drugih partnera željeznice, kao i predstavnici Vlade Srbije i pojedinih ambasada u Beogradu.
 Oni su se, uz muziku, sa željezničarima podsjetili kako je nekada izgledalo putovanje vozom.
 Vagoni Romantike su stari više od 50 godina, ali su uređeni onako kako su izgledali 30-ih godina 19. vijeka.
 Putnici se najviše interesuju upravo za vožnju od Beograda do Sremskih Karlovaca, zbog čega željeznice taj voz i uvode u redovan saobraćaj.
 Romantika je u 2011. godini imala svega šest redovnih vožnji, a u 2012. pet vožnji.
  Tokom putovanja predstavnici Železnica Srbije predstavili su projekat modernizacije pruge Stara Pazova-Novi Sad, koji će se finansirati iz ruskog kredita, kao i planove za razvoj željezničke infrastrukture od Novog Sada ka Subotici.
  Simonović i predsjednik opštine Sremski Karlovci Milenko Filipović su potpisali 15. aprila u Beogradu protokol o saradnji na modernizaciji pruge Stara Pazova - Novi Sad, koji definiše novi koncept izgradnje dvokolosječne pruge kroz Sremske Karlovce.