latinica  ћирилица
25/04/2014 |  17:17 | Autor: RTRS

Normalizacija stanja u poplavljenim područjima Srpske

Većina rijeka, koje su se proteklih dana izlile, povukle su se u svoja korita, tako da se stanje u poplavljenim područjima Republike Srpske postepeno normalizuje, saopšteno je iz Uprave civilne zaštite Republike Srpske.

U vanrednom izvještaju o poplavama  navodi se da su se sve rijeke na području opštine Gradiška povukle u korita. Kuće su i dalje zaplavljene, a stanje na terenu je povoljnije u odnosu na prethodni izvještaj.

U opštini Srbac zaplavljeno je 15 domaćinstava, dok je prilaz zaplavljenim kućama u opštini Laktaši normalizovan, jer su se rijeke Mahovljanska, Crkvena i Bukovica povukle u korito.

Na pojedinim mjestima još su poplavljene pojedine poljoprivredne površine. Nasip u Kosijerovu je stabilan.

Vodostaj rijeke Une u opštini Novi Grad u 15.00 časova iznosio je 406 centimetara, što je za šest centimetara više nego danas u 12.00 časova. Time je kota vanredne odbrane od poplava premašena za šest centimetara.

Rijeka Una u opštini Kostajnica  izlila se u selu Petrinja u dužini od oko 1,5 kilometar i oko 800 metara u širini i poplavila dio poljoprivrednih površina. Za sada nema ugroženih objekata ni saobraćajnica.

Vodostaj rijeke Sane u Prijedoru u 15.00 časova iznosio je 455 centimetara, što je u odnosu na mjerenje od  12.00 časova više za pet centimetara, sa tendencijom daljnjeg rasta.

Saniran je nasip u naselju Tukovi u dužini od 400 metara, čime je zaštićeno oko 700 kuća. U naselju Raškovac građevinskim mašinama podignut je gradski nasip radi sprečavanja izlivanja vode preko putne komunikacije.

U naselju Gomjenica  prokopan je  nasip kako bi se plavna voda vratila u korito rijeke Gomjenice.

U gradu Doboj vodostaj rijeke Bosne je u opadanju i u 15.00 časova iznosio je 285 centimetara, što je za 25 centimetara niži vodostaj u odnosu na mjerenje u 12.00 časova.

U Modriči je nivo rijeke Bosne u porastu i trenutno iznosi 270 centimetara. Na snazi je redovna odbrana od poplava. Trenutno se rijeka Bosna izlila iz korita u mjesnoj zajednici Koprivna i poplavila veću površinu zemljišta.

U opštini Brod na snazi je redovna odbrana od poplava na sektoru "tri" /područje Ivanjsko polje/ zbog porasta nivoa rijeke Ukrine i opasnosti od nekontrolisanog dotoka vode iz te rijeke u obodni kanal Sava-Ukrina-Sava.

Zbog izlivanja rijeke Ukrine, došlo je do zatvaranja saobraćaja ispod Novog mosta u Derventi. U mjesnoj zajednici Јesenice rijeka Ukrina izlila se i pod vodom se nalazi oko 100 hektara oranica koje su zasijane zimskim i proljetnim kulturama.

U opštini Petrovo rijeka Spreča izlila se iz korita i poplavila oranice u mjesnim zajednicama Petrovo, Sočkovac i Kakmuž. U mjesnim zajednicama Karanovac, Motike, Mišin Han i Dragočaj u Banjaluci stanje se normalizuje, bujične vode su se povukle u kanale, a manje rijeke u svoja korita.

Hidrocentrala "Bočac" radi punim kapacitetom, dotok vode je 220 metara kubnih u sekundi, a protok vode je 281 metar kubni u sekundi.

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Veseljko Elez, sa saradnicima danas je obišao mjesnu zajednicu Karanovac u Banjaluci, te područja ugrožena poplavama u opštinama Srbac i Laktaši, dok su pripadnici Područnog odjeljenja Republičke uprave Civilne zaštite obišli Gradišku.

Elez je potvrdio Srni da će obići i ugrožena područja u Prijedoru, u kojem ima dosta zaplavljenih kuća, a vodostaj rijeke Vrbas je u porastu.