latinica  ћирилица
25/04/2014 |  17:40 | Autor: SRNA

NSRS usvojila više zakona

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Nacrt zakona o advokaturi, kojim se omogućava organizovanje advokatskih društava kao društava sa ograničenom odgovornošću i ortačkih društava.

Ministar pravde Republike Srpske Gorana Zlatković istakla je da se advokatska društva upisuju u imenik advokata, a registruju se kod nadležnog suda, prema pravilima registracije privrednih društava.

Skupština je navedeni nacrt uputila u stručnu raspravu, koju će provoditi Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu.

Skupština je usvojila i Nacrt zakona o izmjenama i dopuni Zakona o fondu i finansiranju zaštite životne sredine Republike Srpske, kojim se preciznije definišu podaci na osnovu kojih se vrši obračunavanje naknade koju plaćaju zagađivači životne sredine.

Zakonskim rješenjima se preciznije definišu i naknade za opterećivanje životne sredine ambalažnim otpadom.

Usvojen je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Porodičnog zakona Republike Srpske, kojim se uređuju odnosi srodnika u bračnoj, vanbračnoj ili usvojeničkoj porodici, te postupci nadležnih organa u vezi sa porodičnim odnosima i starateljstvom.

Predložene izmjene i dopune Zakona proizlaze iz obaveze usaglašavanja važećeg Zakona sa Konvencijom o pravima đeteta koju je usvojila Skupština UN.

Poslanici su izglasali i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača u Srpskoj, kojim se uvode definicije "rasprodaje", "sniženja" i "akcijske ponude", te pojedine odredbe važećeg zakona jasnije definišu.

Skupština je usvojila i Nacrt strategije za suzbijanje nasilja u porodici Republike Srpske za period od 2014. do 2019. godine, čiji je cilj dosljedna primjena Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

Danas je usvojen i Izvještaj o radu MUP-a za prethodnu godinu, prema kojem je u navedenom periodu evidentirano 11.252 krivična đela, što je za 1,3 odsto manje u odnosu na 2012. godinu.

Predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić zakazao je nastavak sjednice za utorak, 29. april, u 10.00 časova.