latinica  ћирилица
25/04/2014 |  20:46 | Autor: SRNA

"Medački džep"- Mršić priznao ubistvo Srpkinje

Na rekonstrukciji ratnog zločina u Medačkom džepu, bivši pripadnik Hrvatske vojske Јosip Mršić priznao je da je u septembru 1993. godine ubio stariju ženu srpske nacionalnosti, javljaju hrvatski mediji.

To ubistvo, zbog kojeg se pred Županijskim sudom u Zagrebu sudi njegovom saborcu Veliboru Šolaji, Mršić je priznao na mjestu zločina pred zagrebačkim sudijom i tužiocem.

Šolajin advokat Nenad Škare izjavio je da očekuje da će tužilaštvo zbog toga obustaviti postupak protiv njegovog branjenika, jer je Mršić ostao pri svom priznanju i nakon što je upozoren da time podliježe krivičnoj odgovornosti.

Mršić je priznao da je u vrijeme zločina u Čitluk došao u borbenom vozilu te "zastao ispred kuće iz koje se dimilo". Unutra je, kako je naveo, zatekao staricu, izvukao je ispred kuće i ubio.

Kada je u oktobru prošle godine o istom događaju svjedočio na suđenju Šolaji, Mršić je ispričao da je kao komandant transportera 9. gardijske brigade kroz Čitluk prošao u okviru operacije "DŽep 93", ali da se u tom mjestu nije zadržavao, niti vidio ubijene civile.

Posvjedočio je da je Šolaju zapazio tek usput, te da kod njega nije vidio pištolj kojim je, prema tvrdnjama tužilaštva, ubijena starica.

Mršić bi pred zagrebačkim sudom ponovno trebalo da bude ispitan 6. maja, a ukoliko ponovi svoje riječi s mjesta zločina na "potezu" je državno tužilaštvo, navode mediji.

Šojala je zajedno sa ratnim komandantom izviđačkog odreda 9. gardijske brigade "Vukovi" Јosipom Krmpotićem, čiji je postupak u međuvremenu razdvojen, uhapšen i pritvoren u martu 2012. godine.

Zbog ubistava srpskih civila, te paljenja njihovih kuća i imovine u Medačkom džepu, u prvom postupku koji je hrvatskom pravosuđu prepustio Haški tribunal, osuđen je u maju 2008. godine ratni komandant 9. gardijske brigade Mirko Norac na jedinstvenu kaznu zatvora od sedam godina, a u istom slučaju oslobođen je general Rahim Ademi.

U agresiji hrvatske vojske, prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas", u selima u oblasti Medački džep stradalo je 88 Srba - 46 vojnika, šest milicionera i 36 civila, od kojih je 26 bilo starije od 60 godina.

U aprilu 1991. godine u Divoselu je živjelo 344, u Počitelju 307, a u Čitluku 129 žitelja, skoro svi srpske nacionalnosti. U septembru 2013. u Čitluku su živjela četiri, a u Počitelju tri stanovnika, dok je Divoselo pusto.