latinica  ћирилица
28/04/2014 |  22:11 | Autor: RTRS

Dodik: Odluka o prebivalištu će se primjenjivati

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je gostujući u našoj emisiji "Indirektno" da će na narednim izborima biti kandidat za predsjednika Republike Srspke.
Indirektno: gosti Milorad Dodik i Mladen Bosić - Foto: RTRS
Indirektno: gosti Milorad Dodik i Mladen BosićFoto: RTRS

Lider SDS-a Mladen Bosić rekao je da će tek u srijedu biti potpisan Koalicioni dogovor opozicionih stranaka, tzv. Saveza za promjene nakon čega bi se trebalo znati ko će biti njihov kandidat za funkciju predsjednika Srpske i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Dodik i Bosić razmijenili su mišljenja o aktuelnom pitanju prebivališta i boravišta i drugim pitanjima. 

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je pitanje prebivališta političko pitanje od velike važnosti u Bosni i Hercegovini. Izjavio je da će se odluka Vlade o provjeri tačnosti podataka prilikom prijave prebivališta u praksi primjenjivati, dok se ne donese Zakon na nivou Bosne i Hercegovine. Podsjetio je da je 2002. godine na insistiranje Međunarodne zajednice ta nadležnost prenesena na nivo BiH, a da je do tada primjenjivan zakon RS koji je važio u Republici Srpskoj. 

Za predsjednika SDS-a Mladena Bosića to pitanje je jednostavno. Kaže da je vlast dužna da štiti interese onih koje predstavlja, kao i to da spriječi manipulacije i namjeru da se inžinjeringom poveća broj Bošnjaka za glasanje u Republici Srpskoj.

Dodik je napomenuo da su bošnjačke partije u Srebrenici sa koalicijom 1. mart potpisale zajedničku platformu, a da je Bosić sedam dana kasnije potpisao deklaraciju sa tim istim partijama u Sarajevu. 

Lider SDS-a Mladen Bosić rekao je da njegova stranka podržava odluku Vlade Republike Srpske o prebivalištu i da bi isto tako podržali zakon kada bi se našao u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Govoreći o sprovođenju odluke Sejdić-Finci predsjednik SNSD-a i Republike Srpske rekao je da je njegov stav da Republika Srpska ne bi trebalo da mijenja već ranije zauzeti stav, a to je da će to pitanje biti riješeno tek kada se dogovore stranke u Federaciji. 

Emisiju "Indirektno" možete pogledati u cjelosti u našoj VIDEO sekciji.