latinica  ћирилица
13/05/2014 |  13:29 | Autor: SRNA

U Knesetu prikazan film Sime Brdara

Dokumentarni film Sime Brdara "A Bog je ćutao" o holokaustu i genocidu u ustaškom logoru Јasenovac prikazan je u sali Negev izraelskog Parlamenta – Kneseta, u okviru otvaranja izložbe Udruženja useljenika iz bivše Јugoslavije o pravednicima među narodima.

Pomoćnik šefa Predstavništva Republike Srpske u Izraelu Aleksandar Nikolić rekao je Srni da je izložba održana juče pod pokroviteljstvom izraelskog Ministarstva inostranih poslova i Kneseta.

Održan je i skup u čast pripadnika drugih naroda koji su, izlažući se životnim opasnostima, spašavali Јevreje u progonima koji su bili početna faza holokausta.

Tročlanu delegaciju poslanika Kneseta predvodio je Robert Ilatov iz partije "Izrael naš dom", na čijem je čelu ministar inostranih poslova Avigdor Liberman. Ilatov je i predsjednik Komisije Kneseta za prijateljstvo sa Srbijom.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i generalni direktor Kneseta Ronen Plot i ambasadori svih zemalja sa područja bivše Јugoslavije, među kojima je ambasador BiH Branko Kesić.

"Posebno je bilo upečatljivo izlaganje Јosefa Žambokija, izraelskog poslovnog čovjeka koji je u djetinjstvu preživio holokaust u Beogradu, a koji je logistički i finansijski pomogao ovu manifestaciju", rekao je Nikolić.

U otvaranju izložbe učestvovali su i Milan i Nenad Fogel, autori izložbenog prostora, u prisustvu Izraelaca porijeklom sa prostora bivše Јugoslavije, među kojim su bili i oni koji su preživjeli holokaust.

Dokumentarni film Sime Brdara, reditelja i scenariste iz Kozarske Dubice, iz 2007. godine, prikazan je u okviru teme o holokaustu na prostoru bivše Јugoslavije.

"Cadik-Braco Danon, koji je preživio strahote logora smrti, potresno i upečatljivo svjedočio je o najtežim momentima stradalništva u Donjoj Gradini i Јasenovcu", istakao je Nikolić.