latinica  ћирилица
15/05/2014 |  10:36 | Autor: RTRS

Predsjedništvo BiH u pomoć šalje i OS, zatražena pomoć EUFOR-a

Predsjedništvo BiH jutros je na hitnoj sjednici donijelo odluku da se svi raspoloživi ljudski resursi i materijalno-tehnička sredstva OS BiH angažuju na pružanju pomoći civilnim organima i građanima zbog poplava.
Poplave u Sarajevu u naselju Rajlovac - Foto: Beta/AP
Poplave u Sarajevu u naselju RajlovacFoto: Beta/AP

Hitna medicinska evakuacija 12 osoba izvršena je helikopterom OS BiH jutros, a u toku je još jedna evakuacija. Šestoro djece i šestoro odraslih na području Šekovića evakuisani su na sigurnu lokaciju, potvrđeno je iz Ministarstva odbrane BiH. U toku je još jedna hitna medicinska evakuacija na području opštine Doboj-Јug , gdje su četiri osobe životno ugrožene.

Razmatraju se i do sada pristigli zahtjevi za daljnje angažovanje OS čiji su svi kapaciteti u stanju pripravnosti zbog trenutne situacije u zemlji, navode u Ministrstvu.

Predsjedništvo BiH ovlastilo je ministra odbrane BiH Zekerijaha Osmića da po potrebi i na zahtjev odgovarajućih civilnih organa angažuje Oružane snage na cijeloj teritoriji BiH.

Odluka stupa na snagu odmah i biće na snazi sve dok postoji potreba za pomoć civilnim organima i građanima na cijeloj teritoriji BiH, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Ministru odbrane BiH naloženo je da neprestalno izvještava Predsjedništvo BiH o stanju na terenu i o svakom pojedinačnom angažmanu OS, kao i svim pristiglim zahtjevima za pomoć OS.

Predsjedništvo BiH će nastaviti pažljivo da prati razvoj situacije na terenu i biće u neprestalnoj komunikaciji s nadležnim civilnim organima u BiH, navedeno je u saopštenju.

ZATRAŽENA POMOĆ EUFOR-a

Predstavnici Ministarstva bezbjednosti BiH zatražili su od EUFOR-a da pomogne stanovništvu u najugroženijim poplavljenim područjima, rekao je Srni portparol Ministarstva bezbjednosti BiH Admir Malagić.
Malagić je istakao da su se predstavnici Ministarstva i EUFOR-a sastali u 11.00 časova nakon čega će biti poznato kojim kapacitetima raspolaže EUFOR i gđe eventualno mogu intervenisati.

"Mi očekujemo da se oni, prije svega, uključe sa helikopterima, jer je najveći prioritet spašavanje ljudi do kojih se ne može doći na drugi način", kaže Malagić.

On je istakao da su najugroženija područja Zeničko-dobojskog, Sarajevskog i Tuzlanskog kantona, u kojima su ugroženi i ljudski životi, ali da situacija nije mnogo bolja ni u drugim područjima.

"Sa poplavljenog područja Šekovića jutros je izvršena evakuacija 12 lica", potvrdio je Malagić.

On je napomenuo da je Ministarstvo bezbjednosti jutros uputilo zahtjev EUFOR-u i zatražilo da se izjasne na koji način mogu pomoći u ovoj teškoj situaciji i koje resurse mogu staviti na raspolaganje.