latinica  ћирилица
15/05/2014 |  17:04 | Autor: RTRS

Rijeka Vrbas odnijela most u Priječanima

Zbog konstantnih padavina narastao je i nivo rijeke Vrbas u Banjaluci.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je večeras da se na području grada pogoršava stanje, rijeka Vrbas je odnijela pješački most u naselju Priječani, a saobraćaj je obustavljen na mostu preko ove rijeke u naselju Trn.
"Naselje Priječani je zbog toga potpuno odsječeno sa te strane. U toku noći može biti problema u tom naselju, jer prijeti da se rijeka Vrbas izlije, što može ugroziti i naselje Trapisti i Zavod za rehabilitaciju `Miroslav Zotović", rekao je Gavranović.

On je naveo da se u naselju Derviši izlila rijeka Široka i da je 20 objekata okruženo vodom. "Dat je nalog vatrogascima da obiđu te objekte i da snime stanje i da vide kako se građanima moće pomoći, a one koji žele napustiti objekte da evakuišu", rekao je Gavranović.

On je istakao da vodostaj rijeke Vrbanje neprestano raste, te da je u posljednja dva časa porastao za 60 centimetara.

Prema njegovim riječima, vodostaj rijeke Vrbas takođe je u posljednjih nekoliko časova porastao za više od 50 centimentara.

"Ukoliko se nastavi ovakvo stanje, bez obzira na nasip, naselje Česma biće ugroženo", rekao je Gavranović, dodajući da se mogu ostvariti najgore prognoze, jer je ostalo još metar i 30 centimetara do vrha odmbrambenog nasipa koji čuva ovo naselje.

Gavranović je naveo i da je ugroženo naselje Delibašino Selo, gdje se nivo vode popeo do mosta.

On je naglasio da je vrlo teško uraditi nešto protiv vodene stihije, te da su svi napori fokusirani na spasavanje ljudi i njihovo alarmiranje na opasnost koja prijeti.

Gavranović je rekao da je pripremljen prijedlog odluke o proglašenju vanrednog stanja, ali da će konačna odluka biti donesena na bazi procjene Kriznog štaba kako će se situacija odvijati na terenu.

Kritično je stanje i u Česmi. Rijeka Vrbanja izlila se preko gradskog mosta u Čelincu. Stanje je alarmantno, Čelinac je potopljen. Vodostaj i dalje raste, a padavine ne jenjavaju. Nekoliko stotina kuća i poslovnih objekata koji se nalaze na desnoj obali Vrbanje je direktno ugroženo.

Pripadnici opštinske Civilne zaštite Čelinac, uz pomoć mehanizacije nekoliko preduzeća, preduzimaju sve mjere na suzbijanju poplava. Na magistralnom putu Banjaluka - Čelinac na dva mjesta se izlila rijeka, saobraćaj je obustavljen. 

Na lokalitetu Crna Rijeka nabujala Vrbanja je preplavila saobraćajnicu i obustavila saobraćaj na relaciji Kotor-Varoš - Banjaluka, a komunikacija je prekinuta i usljed klizišta na lokalitetu Podbrđe.

Poplavljen je i veći broj stambenih objekata uz Vrbanju u Crnoj Rijeci, a vodostaj Vrbanje je u porastu. Došlo je do odrona na dionici puta Vrbanjci - Maslovare.

Magistralna komunikacija prema Tesliću u prekidu je na prevoju Borje zbog klizišta. Iako mehanizacija radi neprestano, pitanje je trenutka kada će biti zatvoren put prema Kneževu.

Rijeka Vrbanja se na više lokacija izlila iz korita na području Šipraga i poplavila više poslovnih i pomoćnih objekata u toj kotorvaroškoj mjesnoj zajednici.

Najugroženije stanovništvo iz ove mjesne zajednice je evakuisano, a identična situacija je u Mjesnoj zajednici Zabrđe.

Velike štete pričinila je na području Šipraga i rijeka Crkvenica, koja je uništila nekoliko mostova i poplavila više zasijanih površina, a voda je ušla i u više stambenih objekata.

Poplavljeno je kompletno i trenutno nedostupno Novo Selo sa 15 domaćinstava.

Podzemne bujične vode zahvatile su cijelo Novo naselje - Bare u Kotor-Varošu, te Donji Varoš i Blatnjak. U tom dijelu pod vodom je veći broj stambenih i privrednih jedinica.

Snabdijevanje stanovništva vodom za piće je otežano, zbog zamućenosti gradskog vodovoda upućen je apel stanovništvu da vodu prokuvavaju, a angažovane su cisterne sa vodom za piće koje snabdijevaju centralni dio opštine.

Vrbas prijeti Banjaluci

Vrbas prijeti da poplavi ovaj most, a za sada je voda samo jedan metar od samog mosta.

Voda je probila u priobalnim dijelovima naselja Lazarevo.

Banjaluka- Vrbas poplavio pojedine dijelove naselja Lazarevo

 

U potpunosti je poplavljen i Rafting centar Kanjon koji se nalazi u naselju Karanovac, na samom ulazu u Banjaluku.

Visok nivo Vrbasa je i ispod "Zelenog mosta", a betonska plaža kod Zelenog mosta je poplavljena.

Poplavljena plaža kod Zelenog mosta

 

I rijeka Vrbanja, pritoka Vrbasa je na kritičnom nivou, a u opasnosti je i tzv "Vitaminkin most" koji odvaja banjalučko naselje Česma od drugog dijela grada.

"Vitaminkin most"- most između banjalučkih naselja Kumsale i Česma

 

U popodnevnim časovima ovaj most je zatvoren za upotrebu.

 

Zatvoren most u Česmi (FOTO: Mondo)

Banjaluka, most u naselju Rebrovac (foto: Twitter)

Rafting centar Kanjon u Karnovcu, Banjaluka (foto: Twitter)

Banjaluka, most u naselju Česma (foto: Twitter)

U popodnevnim časovima zatvoren most u naselju Česma, Banjaluka

Banjaluka, Zeleni most

Banjaluka, Zeleni most

Banjaluka, plaža kod Zelenog mosta

Banjaluka, plaža kod Zelenog mosta

Vrbas se izlio u nekim dijelovima opštine Lazarevo, Banjaluka

Vrbas se izlio u nekim dijelovima opštine Lazarevo, Banjaluka

Vrbas se izlio u nekim dijelovima opštine Lazarevo, Banjaluka

Vrbas se izlio u nekim dijelovima opštine Lazarevo, Banjaluka

Rebrovački most u Banja Luci

Glavni poštanski centar u Banja Luci u opasnosti (kod Željezničke stanice)
Foto: RTRS

Glavni poštanski centar u Banja Luci u opasnosti (kod Željezničke stanice)
Foto: RTRS