latinica  ћирилица
19/05/2014 |  11:59 | Autor: RTRS

Sutra Dan žalosti u RS

Zbog katastrofalnih poplava u Republici Srpskoj i ljudskih žrtava, Vlada Republike Srpske sutrašnji dan je proglasila Danom žalosti u cijeloj Republici.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Јovičić izjavio je da je Vlada Srpske donijela odluku da sutra u Srpskoj bude Dan žalosti i da je do sada u poplavama smrtno stradalo 17 lica. On je apelovao da svi građani u Srpskoj poštuju naredbe nadležnih institucija. "Apelujem da građani ne prihvataju informacije koje nisu od nadležnih institucija. Samo nadležne institucije mogu dati validne informacije", rekao je Јovičić novinarima, nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situcije i Vlade Srpske.

13.26

Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić potvrdio je da je jutros na području Donjeg Žabara pronađeno mrtvo lice, stradalo u poplavama, te da je do sada u Srpskoj poginulo 17 lica.

"U Doboju su poginuli Milenko Blagojević /63/, Božica Petković /88/, Slavko Đurić /90/, Milada Ranković /91/, Marija Јeleč /82/, Željko Јeleč /52/, Rado Čupeljić /90/, Ratomir Narić /73/ i Bahrija Skula /76/. U Šamcu su smrtno stradali Stojan Bandarević /76/i Mile Pajić", rekao je Vasić novinarima u Banjaluci.

On je naveo da su u Modriči smrtno stradali Bogdan Lazendić /82/ i Milosava Mičić, da je u Bijeljini poginuo Ljubisav Јekić /72/, a u Vlasenici Hanifa Čelebić /70/.

Vasić je naglasio da je posredstvom telefonske linije 051/463-463, Ministarstvu unutrašnjih poslova Srpske prijavljen nestanak osam lica. "Prijavljen je nestanak Savke Dejanović, Milutina Vulina, Peje, Marice i Vesne Zubak i Đorđa i Dušanke Šiljegović", naveo je Vasić.

On je napomenuo da su pojedine policijske stanice potopljene, kao i imovina pripadnika policije, te da su zbog toga na ugrožena područja upućeni policajci iz centara javnih bezbjednosti koji nisu ugroženi. "Pripremljene su i uviđajne ekipe, koji bi trebalo da pomognu kolegama iz ugroženih područja. Do sada smo dnevno imali prijavljenih 20 krivičnih djela i činimo sve da to onemogućimo na ugroženim područjima", kaže Vasić. On je dodao i da studenti Policijske akademije učestvuju u čišćenju policijskih stanica na poplavljenim područjima.