latinica  ћирилица
31/05/2014 |  11:58 | Autor: RTRS

Dodik i Kusturica odlikovani ordenom Svetog cara Nikole

Predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku u Višegradu je uručeno visoko odlikovanje orden Svetog cara Nikole.

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik danas je u Andrićgradu odlikovan ordenom Svetog cara Nikole za zasluge u jačanju prijateljskih i bliskih odnosa ruskog i srpskog naroda i velikom doprinosu pravoslavnim crkvama, povodom 400 godina od ustoličenja dinastije Romanovih.

Dodik je odlikovan na prijedlog Srpske patrijaršije i po blagoslovu prvosveštenika Ruske pravoslavne zagranične crkve, mitropolita istočnoameričkog i njujorškog Ilariona.

Priznanje Dodiku u hramu Svetog cara Lazara uručio rukovodilac vojne misije i savjetnik prvojerarha Ruske pravoslavne zagranične crkve Igor Јevgenjevič Smikov, koji je isti orden uručio i proslavljenom srpskom režiseru Emiru Kusturici.

Dodik je rekao da je obradovan i počastvovan ovim priznanjem, koje doživljava kao dar svim građanima Republike Srpske.

"Zahvalan sam Ruskoj pravoslavnoj crkvi, koja prati naše aktivnosti i mislim da odnosi između Srpske i Rusije i ruskog naroda u cjelini doživljavaju svoje najbolje godine", rekao Dodik i istakao da tome doprinose Ruska i Srpska pravoslavna crkva.

Dodik je zahvalio Rusiji na bratskoj pomoći u nedavnim katastrofalnim poplavama i naglasio da će ona biti još veća i obimnija, iako mnogi skeptici u to nisu vjerovali.

Kusturica je rekao da je ova nagrada potvrda prijateljstva sa ruskim narodom i njegovom kulturom.

Tokom svečanosti iznesena je i poznata u svijetu čudotvorna mirotočiva ikona Svetog velikomučenika Cara Nikolaja.

Predsjednik danas je u Andrićgradu sa delegacijom uglednih investitora i bankara grupe "Volfzberg" iz Švajcarske razgovarao o mogućnostima privredne saradnje sa ovom zemljom koja nije članica Evropske unije.
"U Švajcarskoj postoji veliko interesovanje za ovaj prostor i njihovi predstavnici se upoznaju o mogućnostima Republike Srpske u privredi, da bi donijeli određene odluke", rekao je Dodik.

On je dodao da su ovo prvi, inicijalni sastanci i da se nada da će doći do obostrane saradnje između Repubike Srpske i Švajcarske.

Dodik je rekao da je sagovornike danas upoznao o razmjerama katastrofalnih poplava u Srpskoj i zahvalio Vladi Švajcarske, koja je Srpskoj već pomagala u nevolji.

Predstavnik grupe "Volfzberg", koju je formiralo 30 velikih investitora, Toni Šoner Berger izrazio je uvjerenje da će poslije ovog sastanka u Andrićgradu pristići mnoge investicije i porasti interesovanje Švajcarske za ulaganja u Republiku Srpsku.

Berger je podsjetio da je jedan od poslovnih ljudi iz grupe pokrenuo investiciju sa fabrikom kod Banjaluke, u kojoj je zaposleno 100 radnika, ne precizirajući detalje o tome.

On je naveo da spasilačke ekipe iz Švajcarske u Srpskoj pomažu ugroženom stanovništvu, a da će uslijediti i novčana pomoć za sanaciju posljedica poplava u Srpskoj.