latinica  ћирилица
04/06/2014 |  11:53 | Autor: Telegraf

Ovo je Đokovićev sljedeći rival: Sve kontroverze Ernesta Gulbisa (FOTO i VIDEO)

Protivnik srpskog tenisera u polufinalu, Ernest Gulbis, mnogo je poznatiji po svojim nesvakidašnjim izjavama i atipičnom načinu života za sportistu, nego po teniskim podvizima.
Ernest Gulbis - Foto: AP
Ernest GulbisFoto: AP

Novak Đoković pobjedom nad Milošem Raonićem plasirao se u polufinale Rolan Garosa, a tamo ga očekuje duel sa više nego interesantnim Letoncem, Ernestom Gulbisom koji je savladao Čeha Tomaša Berdiha i prvi put se plasirao se u polufinale nekog Gren slema.

Gulbis je sigurno jedan od najzanimljivijih tenisera današnjice. U pitanju je sin biznismena i pozorišne glumice, njegova porodica je treća najbogatija u Letoniji, a poznat je po izjavama u kojima priča bez dlake na jeziku o svojim kolegama i koleginicama i po životu koji je atipičan za jednog sportistu. Krenimo redom.

Ernest je rođen 1988. godine u Rigi. U svijet tenisa uplivao je sa pet godina, a prve ozbiljnije teniske korake počeo je da pravi sa 12 godina kada se upisao na tenisku akademiju Nikole Pilića u Minhenu. Podsjećamo, da je na tu istu akademiju išao i Novak Đoković, pa tu i počinje njihovo poznanstvo.

Kao mladi teniser važio je za velikog talenta, ali prelazak iz juniora u seniore nije dobro podnio. Bilo je tu povremenih bljesaka protiv bolje rangiranih tenisera, ali nedovoljna posvećenost tenisu i nekonstantnost nisu mogle da iznjedre neke bolje rezultate, sve do 2010. godine kada je osvojio prvu od šest ATP titula. Bilo je to u Delraj Biču kada je pobijedio Ivu Karlovića.

Činilo se da je tada Gulbis sazrio, ali je i dalje umio vrlo često da gubi na velikim turnirima od lošije rangiranih tenisera, da bi se konačno u drugoj polovini 2013. godine vidio kvalitet i plodovi života posvećenijeg tenisu. Svemu je prethodilo njegovo neigranje na Australijan openu i poraz na čelendžeru u Bergamu, kada mu je majka rekla da ostavi tenis.

Od toge trenutka, njegova pozicija na ATP listi je bila sve bolja, a stigle su i nove titule. Opet u Delraj Biču i Sankt Petersburgu, a u 2014. godini je osvojio Nicu i Marsej i došao do 17. pozicije na svijetu što je njegov najbolji plasman.

ŠARAPOVA GA ZAMRZILA?

Od kada je postao poznat teniskoj javnosti, njegove izjave i postupci su bili ono što su svi mediji željno iščekivali. Tako je njegova izjava o tome kako "ne bi volio da se njegove sestre bave tenisom, jer žene treba da čuvaju djecu i uživaju u životu" izazvala salve negativnih komentara njegovih koleginica, naročito Marije Šarapove.

 

Gulbis naljutio Šarapovu zbog komentara da žene ne bi trebale da igraju tenis

 

Potrudio se i da se zamjeri i kolegama. Tako je na pitanje o velikoj četvorci (Novak Đoković, Rafael Nadal, Endi Mari i Rodžer Federer) rekao:

- Oni su dosadni. Јa ih poštujem i svaka im čast. Ali fali tu malo više vatre, kao što sportisti imaju u boksu, hokeju ili košarci, treba malo više rivalstva. Poslije meča oni govore poraženom "bio si dobar, ali ja sam bio malo bolji". To je s..nje. Јa bih im rekao. Pobijedio sam meč, razbio sam te, bio si gori od mene. Takav stav mi nedostaje u tenisu- rekao je Gulbis, a čuvena je njegova izjava i o igračima u prvih 100:

- Bijesan sam kada vidim ko je u prvih 100. Tu je par igrača za koje ne znam ko su. Žao mi je i uz sve poštovanje, ali oni ne znaju da igraju tenis. Ne znam kako su u 100, ali sam mnogo bolji od njih - izjavio je Letonac.

Gulbis je, između ostalog, poznat i zbog toga što veoma hvali turnir u Roterdamu, jer je tamo marihuana legalna, ali da je grehota što teniseri ne smiju da je konzumiraju, kao i po svom hapšenju u Švedskoj zbog provedene noći sa prostitukom.

- Kada upoznam djevojku, ne pitam je čime se bavi, da li je frizer ili nešto slično. Samo se upoznamo, ponekad i one ne pitaju mene čime se ja bavim. Ako me pita, ja slažem. Kažem da sam muzičar ili tako nešto.

- Odjednom je došla policija i odvela me je u zatvor gdje sam proveo noć. Uznemiren sam zbog vlasti u Švedskoj, ali bilo je zabavno, svako mora po jednom da ode u zatvor.

Nije poznat po sportskom životu- Više voli marihuanu, a ni boravak u pritvoru mu nije stran

 

Ono što je veoma interesantno u ovom trenutku su njegove izjave o Novaku Đokoviću, za koga je rekao da ga je uspjeh promijenio.

- Oduvijek je bio posvećen. Sjećam se kada smo trenirali zajedno sa 13, 14 godina, ja sam poslije treninga odlazio u sobu da jedem Nutelu i igram Plejstejšn, a on je ili išao da trči ili se istezao. Ne volim ja njega previše. Znamo se dugo, nekada je bio normalan tip, ali od kada je napravio uspjeh, promijenio se, njegov pogled na neke stvari se promijenio - rekao je Letonac.

Imao je veoma interesantne odgovore na glasine da na turnire dolazi avionom svog oca, na to da vrlo često lomi rekete zbog čega su ga mnogi uporedili sa Maratom Safinom, jednom prilikom je rekao da ne voli tenis kao i to da ne želi da ima djevojku.

- Da, kako da ne. A i pored toga posjedujem svoj helikopter, podmornicu i spejs-šatl.

- Polomim 60, 70 godina po godini. Vrlo sam se loše osjećao kada sam obišao fabriku gdje se pravi reketi. Tamo rade ljudi, koji daju sve od sebe da naprave reket koji odgovara igračima, i onda dođe neka budala kao ja i polomi taj reket.

- Sa jedne strane ja ne volim tenis. Ne volim putovanja, pritisak, pažnju. Ali opet, šta da radim sa 22 godine. Da idem na koledž ili da sjedim kući i ne radim ništa i razmišljam kako da zaradim novac ili da živim od para svojih roditelja. Bolje je ipak da igram tenis - rekao je Gulbis.

- Ne treba mi djevojka. One su velika preokupacija i ne bih mogao zbog nje da se fokusiram na stvari koje volim. Јa imam takav odnos sa ženskim polom, da nijednoj djevojci ni ne dozvolim da se osjeća kao da mi je djevojka - izjavio je jednom prilikom Letonac.

Za kraj, treba napomenuti i da se Ernest koji je ime dobio po čuvenom piscu Ernestu Hemigveju, bavio glumom, a možete pogledati jedan insert iz njegove glumačke karijere.