latinica  ћирилица
05/06/2014 |  09:23 | Autor: RTRS

Prijedor - Tri osobe uhapšene zbog ratnih zločina

Riječ je o osobama osumnjičenim za zločine nad pripadnicima bošnjačke nacionalnosti, koji su počinjeni 1992. godine.

Po nalogu Tužilaštva BiH, pripadnici SIPA-e u selu Јaruge kod Prijedora jutros su uhapsili tri osobe osumnjičene za zločin protiv čovječnosti. Riječ je o osobama osumnjičenim za zločine nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, počinjenim 1992. godine. 

Rano jutros pripadnici SIPA uhapsili su braću Mitra i Radu Vlasenka i njihovog komšiju Dragana Končara iz prijedorskog sela Јaruge, osumnjičene za zločine nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, počinjene u ljeto 1992. godine. Braća Vlasenko uhapšeni su u isto vrijeme u dvije susjedne kuće. Mitrova supruga Slava još je u šoku. Porodice uhapšene braće Vlasenko i Dragana Končara tvrde da oni nisu krivi.

Akciju hapšenja osumnjičenih i pretres njihovih kuća pripadnici SIPA, proveli su po nalogu Tužilaštva BiH. Uhapšeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičene.

Prema riječima portparola Tužilaštva BiH Borisa Grubešić, oni su pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičeni su da su u periodu u proljeće i ljeto 1992. godine na području opštine Prijedor, u mjestu Kozarac, lišili života sedam osoba bošnjačke nacionalnosti. 

Porodica braće Vlasenko strahuje za zdravstveno stanje uhapšenih, jer kako kažu Rade je dijabetičar, a Mitar ima višegodišnje probleme sa visokim krvnim pritiskom.