latinica  ћирилица
18/06/2014 |  08:27 | Autor: RTRS

SIPA: Uhapšeni Čaušević i Cvjetinović (FOTO)

Bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Kemal Čaušević i pomoćnik direktora Sektora za carine Uprave Zdravko Cvjetinović, uhapšeni su u okviru Sipine akcije "Pandora".

U više gradova Bosne i Hercegovine u toku je, do sada, najveća akcija zbog korupcije u kojoj je privedeno i oko 30 zvaničnika carinskih organa i Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Hapšenje Zdravka Cvjetinovića

Osumnjičena lica su pod istragom zbog krivičnih djela organizovanog kriminala, carinskih i poreskih utaja, pranja novca i zloupotrebe položaja ili ovlaštenja u vezi s uvozom tekstilne i druge robe u BiH.

Hapšenje Kemala Čauševića

Portparolka Sipe, Kristina Јozić, potvrdila je da su u toku hapšenja više desetina osoba i pretresi objekata na oko 40 lokacija na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Tuzle, Brčkog, Doboja, Banjaluke, Prijedora, Bihaća, Bijeljine i Zvornika i više drugih mjesta u BiH.

U akciji su uhapšeni i bivši šef carinske ispostave Sarajevo Alija Mašić, bivši šef carinske ispostave Gradiška Nedeljko Milovanović i bivši šef carinske ispostave Brod Milenko Mikić.

Među uhapšenima je i šef na graničnom prelazu Brod Avdija Škahić.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da su do sada uhapšena ili pod nadzorom 54 lica. Pretreseno je više od 40 lokacija , a u akciji je angažovano čak 300 policijskih službenika .

Današnja akcija „Pandora“ nastavak ranijih akcija SIPA-e "Bos", "Elipsa" i "Master".

Podsjećamo u akciji „Bos“ u septembru 2012. godine uhapšen je Anes Sadiković, nekrunisani "kralj tekstila" i kineske robe u BiH, sa još sedmoro njegovih bliskih rođaka, među kojima i brat Ismet. Tada se spekulisalo da su Sadiković i njegovi bliski rođaci prošlih godina uvezli kinesku robu u vrijednosti od nekoliko milijardi KM i carinskim malverzacijama oštetili budžet BiH za astronomskih 300 miliona KM.