latinica  ћирилица
18/07/2014 |  08:21 | Autor: TANЈUG

Putin Obami: Sankcije neće pomoći rješavanju krize

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izrazio je danas, u telefonskom razgovoru sa svojim američkim kolegom Barakom Obamom, duboko razočaranje zbog odluke Vašingtona da pooštri sankcije Moskvi zbog ukrajinske krize, saopštila je pres služba Kremlja.

Putin je ocijenio da ova odluka nije konstruktivna i da će omesti pokušaje da se za ukrajinsku krizu pronađe kompromisno rešenje.

U razgovoru s Obamom, ruski predsjednik je još jednom istakao važnost hitnog i bezuslovnog prekida vatre, s obje strane u sukobu na istoku Ukrajine, čiji je dosadašnji rezultat prebeg stotina hiljada Ukrajinaca u Rusiju.

Putin je naglasio i da je nedopustivo to što ukrajinska vojska granatira rusku teritoriju i izrazio nadu da će i američka strana doprinijeti uspostavljanju mira u Ukrajini, prenio je Itar-tas s.

Predstavnik za medije Bijele kuće DŽoš Ernest rekao je novinarima u Vašingtonu da je Obama Putinu prenio da SAD mogu da prošire sankcije Rusiji, ako Moskva ne promijeni svoj stav prema Ukrajini.

Putin i Obama su razgovarali i o situaciji na Bliskom istoku, a ruski predsjednik obavijestio je svog američkog kolegu i o rezultatima svoje posjete Јužnoj Americi i učestvovanju na samitu BRIKS-a.