latinica  ћирилица
18/07/2014 |  11:15 | Autor: Agencije

Folksvagen želi da preuzme Fijat?

Njemački automobilski koncern "Folksvagen" zainteresovan je da preuzme italijanskog konkurenta "Fijat".
 - Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Pozivajući se na neimenovane izvore bliske "Folksvagenu", njemački "Menadžer magazin" navodi da su pregovori još daleko od eventualnog dogovora o cijeni.

Vlasnici "Fijata" navodno žele da usmjere pažnju na proizvođača sportskih automobila "Ferari", a da tržište klasičnih automobila skoro napuste, što je probudilo interesovanje "Folksvagena".

Ukoliko bi došlo do te akvizicije, nastala bi ogromna globalna kompanija. "Fijat" je početkom ove godine stekao punu kontrolu nad američkim "Krajslerom" i time postao sedmi po veličini proizvođač automobila na svijetu. Grupacija "Folksvagen" je najveći evropski proizvođač automobila, a u prvih šest mjeseci ove godine je potisnula američki "DŽeneral motors" sa drugog mjesta u svijetu po prodaji vozila iza japanske "Tojote".

"Fijat" je "Folksvagenu" interesantan najviše zbog američkog tržišta. Njemački koncern ima veliki problem da ostvari uspješnu prodaju na američkom tržištu, a njegovi čelnici se nadaju da bi preuzimanje "Krajslera" pomoglo "Folksvagenu" da riješi probleme sa kojima se suočava u Sjevernoj Americi.

Predstavnici "Folksvagena" i "Fijata" odbili su da komentarišu informacije u vezi sa mogućim preuzimanjem italijanske kompanije.

Vijesti o mogućem preuzimanju "Fijata" dolaze u trenutku kada se tržište automobila ubrzano oporavlja od krize. Asocijacija evropskih proizvođača automobila objavila je da je broj novoregistrovanih automobila u Evropskoj uniji porastao u junu deseti uzastopni mjesec. Prodaja novih automobila uvećana je prošlog mjeseca za 4,5 odsto na 1,2 miliona vozila, ali je to još nizak nivo i predstavlja najlošiji junski učinak od 2003. godine. Potražnja za novim automobilima, koja predstavlja jedno od ključnih mjerila zdravlja razvijenih ekonomija, porasla je u Evropi za 6,5 odsto u prvih šest mjeseci ove, u poređenju sa istim periodom prošle godine.