latinica  ћирилица
18/07/2014 |  16:34 | Autor: Agencije

U malezijskom avionu poginuli vodeći svjetski stručnjaci za AIDS

Među putnicima malezijskog aviona srušenog iznad Ukrajine bio je i uticajni holandski stručnjak za AIDS Јoep Lange, a zajedno s njim na 20. Međunarodnu konferenciju o AIDS-a putovali su i brojni drugi naučnici koji su se nalazili u istom avionu, izvijestio je Langeov australijski kolega Dejvid Kuper.

Naučnici su bili na putu prema Melburnu u Australiji gdje ovog vikenda počinje Međunarodna AIDS konferencija. Na avion prema Melburnu trebalo je da presjednu u Kuala Lumpuru.

Lange, profesor na Akademskom medicinskom centru Univerziteta u Amsterdamu i bivši predsjednik Međunarodnog udruženja za liječenje AIDS-a, život je posvetio istraživanju virusa HIV-a. Od 1983. godine, kad je započeo s istraživanjem virusa i razvijanjem različitih tretmana, ostvario je značajan doprinos na tom području.Proveo je više od 30 godina u istraživanju i borbi protiv širenja HIV-a i suzbijanja ove neizlječive bolesti, a bio je poznat po zagovaranju što jeftinijeg pristupa liječenju u siromašnim zemljama.

Prvi je započeo rad na razvoju prve pristupačne kombinacije terapije u liječenju HIV-a i korišćenja jednostavnih antiretroviralnih lijekova u sprečavanju prenosa HIV-a s majki na njihovu novorođenčad u siromašnim zemljama.

Identitet četiri putnika još nije utvrđen

Malezijska avio-kompanija saopštila je danas da je utvrđena nacionalnost većine nastradalih u padu aviona MH17, dok identitet četiri od ukupno 298 putnika i članova posade nije utvrđen.
U avionu je bilo 189 Holanđana, 29 Malezijaca, 27 Australijanaca, 12 Indonežana, devet Britanaca, četiri Nijemca, četiri Belgijanca, tri Filipinca, jedan Kanađanin i jedan Novozelanđanin, dok za četiri osobe nacionalnost nije utvrđena, rekao je direktor kompanije za Evropu Hib Gorter.

"Trenutno smo u procesu verifikovanja posmrtnih ostataka koji će trajati najviše dva sata", dodao je on, prenio je Rojters.
Gorter je na konferenciji za štampu, takođe, rekao da je avion letio normalno prije pada.
"Letjelica je proizvedena 1997. godine i bila je 17 godina u pogonu... svi komunikacioni sistemi u avionu su funkcionisali", naveo je on.
Kontakt sa avionom je, prema njegovim riječima, izgubljen u 16.15 po srednjeevropskom vremenu.
Kompanija namjerava da odvede članove porodice na mjesto nesreće, ali se ta mogućnost još uvijek ispituje, dodao je on.
Malezijen erlajns će, kako je najavio, platiti 5.000 dolara po putniku rođacima za njihove troškove dok čekaju vijesti u hotelu u Amsterdamu.

I u terorističkom napadu na Pan Amov avion poginuo vodeći stručnjak za HIV

Bizarna slučajnost je da je i 1988. godine takođe jedan veliki naučnik i istraživač HIV-a poginuo u napadu na avion. Irving Sigal, molekularni biolog koji je pomogao razvoj lijekove za ublažavanje posljedica zaraze HIV-om, stradao je u eksploziji bombe podmetnute na Pan Amov avion koji je srušen kod Lokerbija kao osveta za američko rušenje iranskog putničkog aviona u Persijskom zalivu.