latinica  ћирилица
18/07/2014 |  18:52 | Autor: TANЈUG

EK: Obustaviti Јužni tok do harmonizacije sa propisima EU

Evropska komisija je preporučila Srbiji da obustavi rad na izgradnji Јužnog toka dok taj projekat ne bude u potpunosti harmonizovan sa zakonodavstvom EU i podstiče je da radi na povezivanju sa bugarskim sistemom protoka gasa, objašnjava danas EU Info centar u Beogradu.

 "EK se, načelno, ne protivi projektu Јužnog toka, jer je veoma važno proširiti načine i izvore snabdijevanja gasom na Zapadnom Balkanu", piše u tekstu EUIC i dodaje se da "Komisiju ne brine gasovod kao takav, već način na koji se ovaj projekat sprovodi".
 Јužni tok, kao i svi drugi veliki infrastrukturni projekti u Evropi, mora imati čvrst pravni i regulatorni okvir, koji, kako se navodi, za sada ne postoji.
 Nijedan međuvladin ugovor koji je Rusija potpisala o Јužnom toku nije u skladu sa zakonima EU, kako u slučaju država članica EU, tako i trećih zemalja, poput Srbije, i stav Komisije o Јužnom toku u slučaju Srbije nije izuzetak, navedeno je u tekstu.
 "Kao potpisnica Ugovora o osnivanju energetske zajednice, Srbija je obavezna da primijeni sve relevantne zakone EU, da razvije adekvatan regulatorni okvir, te da liberalizuje energetsko tržište u skladu sa pravnim tekovinama EU. Kao zemlji kandidatu, u dugoročnom interesu Srbije je takođe da osigura da njeno učešće u projektu Јužnog toka ne krši osnovne principe pravnih tekovina EU".
 U ovoj fazi, Evropska komisija preporučuje Srbiji da obustavi radove na izgradnji Јužnog toka do trenutka potpune harmonizacije projekta sa zakonodavstvom EU, čime će "izbjeći povećanje troškova za popravku infrastrukture u budućnosti", navodi EUIC.
 "Istovremeno, Komisija podstiče Srbiju da radi na povezivanju sa bugarskim sistemom protoka gasa", piše u tekstu.
 EK je za taj projekat, koji bi doprinio unapređenju energetske bezbjednosti Srbije, izdvojila 14,2 miliona evra, a Evropska banka za obnovu i razvoj je obećala da će ga podržati "ukoliko Srbija obavi restrukturiranje Srbijagasa u skladu sa pravilima EU".
 Dodaje se i da su navodi da Transjadranski gasovod "izlazi iz okvira zakonodavstva EU" netačni, i podsjeća se da su, za razliku od pristalica Јužnog toka, pobornici Transjadranskog gasovoda još 2011. uložili zahtjev za izuzeće kod nadležnih državnih regulatornih organa i da je EK 2013. odobrila djelimično izuzimanje od pravila koje podliježe posebnim uslovima.
 Pristalice Јužnog toka još nisu uložile takav zahtjev, a ukoliko to urade, državni regulatorni organi i Komisija bi bili u obavezi da procijene takav zahtjev i analiziraju pojedinosti tog projekta na osnovu kriterijuma iz Direktive o gasu, pojašnjava EUIC.
 U tekstu se zaključuje da je cilj izuzimanja od pravila da omogući razvoj infrastrukture, koji bi u suprotnom bio nemoguć.