latinica  ћирилица
18/07/2014 |  19:10 | Autor: TANЈUG

Bolivija legalizovala rad djece od 10 godina

Bolivijske vlasti usvojile su zakon kojim je legalizovan rad djece od samo 10 godina starosti, uz obrazloženje da je takav propis neophodan zbog teške situacije u osiromašenoj zemlji.

Obaranje starosne granice za zapošljavanje djece odmah je naišlo na osudu brojnih kritičara, dok je Međunarodna organizacija rada (MOR) pokrenula istragu u vezi sa tim zakonom, usljed bojazni da se njime krše globalni propisi o zapošaljavanju, prenijela je agencija Frans pres.

Prema novom zakonu, minimalna starost za zapošljavanje je 14 godina, iako u vanrednim okolnostima djeca mogu da rade sa 12 godina za nekog poslodavca, dok je starosna granica za samozapošljavanje 10 godina. U prethodnom zakonu o radu, nije bilo nikakvih izuzetaka i minimalna granica za zapošljavanje bila je 14 godina, što MOR dozvoljava zemljama u razvoju uprkos globalnoj granici od 15 godina.

Građani Bolivije često rano počinju da rade zbog siromaštva, a najveći broj djece obično radi u poljoprivredi ili na ulici kao prodavci hrane ili čistači cipela. Tamošnji zakonodavci se nadaju da će najnoviji potez pomoći istrebljenju ekstremnog siromaštva i drugih teških uslova u toj zemlji.