latinica  ћирилица
19/07/2014 |  19:35 | Autor: Agencije

Izrael otkrio Hamasove tajne tunele

Nastavljeni sukobi u Pojasu Gaze između izraelske vojske i Hamasa. Јedan Izraelac ubijen, a više ih je povrijeđeno. Vojska otkrila tunele koji se prostiru ispod granice Gaze i Izraela, a koje je Hamas koristio u napadima.

Isti izvori navode da je to bila baražna raketna vatra i da je ovo druga izraelska civilna žrtva od početka vojne operacije "Zaštitna ivica" na Pojas Gaze prije dvanaest dana.

Stanovnici južnog Izraela cijelo današnje prijepodne su pod udarom jake raketne vatre i sirene se oglašavaju iz minuta u minut, protivraketni sistem "gvozdena kupola" se često koristi u akciji. Kraj Dimone se inače nalazi izraelski nuklearni reaktor.

Dvanaest ljudi je poginulo u noćašnjim napadima Izraela na Gazu. Tijela petoro Palestinaca izvučena su iz ruševina jedne kuće. U noćašnjim borbama, kako je saopštila izraelska vojska, ranjena su i tri izraelska vojnika, od kojih jedan teško. U dvanaestodnevnoj ofanzivi Izraela do sada je stradalo 314 Palestinaca, rekao je portparol Ministarstva zdravlja iz Gaze Ašraf el Kidra.

Izraelske trupe stacionirane su uz granicu i još nisu krenule ka gusto naseljenim dijelovima Pojasa Gaze. Izrael je započeo i kopnenu operaciju pošto u stotinama vazdušnih napada nije uspjeo da neutrališe Hamasove mete iz kojih su ispaljivane rakete na jevrejsku državu.

Zvaničnici navode da je cilj kopnene ofanzive uništenje i Hamasovih lansera raketa, ali i tunela koje je ta ekstremistička organizacija iskopala na teritoriji Izraela, i mogla bi da potraje dvije nedjelje.

Ekstremisti iz Gaze ispalili su više od 1.500 raketa na Izrael u prethodnih 11 dana, a raketna paljba nastavljena je i tokom prethodne noći. Ekstremisti su poručili da se neće predati, uprkos sve većem broju mrtvih.

Očekuje se dolazak generalnog sekretara UN Ban Kimuna u region da podstakne napore za uspostavljanje prekida vatre, rekao je podsekretar svjetskog tijela za politička pitanja DŽefri Feltman na hitnom sastanku Savjeta bezbjednosti UN zbog situacije u Gazi.

Izraelski izaslanik Ron Prosor naglasio je da nijedna zemlja ne bi "tolerisala terorističku" raketnu vatru na svoje građane.

Palestinski ambasador Rijad Mansur čitao je naglas imena ubijenih Palestinaca Savjetu bezbjednosti i u jednom trenutku skoro zaplakao, prenio je AFP.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu naredio je armiji da bude spremna za "značajno proširenje kopnene aktivnosti".

Agencija UN za palestinske izbjeglice otvorila je 34 svoje škole za one koji bježe, a njihov broj je dostigao oko 47.000.

Svjetski program hrane je saopštio da su podijeljene hitne isporuke obroka i vaučeri za hranu za više od 20.000 raseljenih ljudi. Međutim, zbog kopnene operacije očekuje se da broj onih kojima je takva pomoć potrebna dostigne 85.000.