latinica  ћирилица
19/07/2014 |  21:07 | Autor: Agencije

Posmatrači OEBS-a na mjestu pada malezijskog aviona

Međunarodni posmatrači Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) rekli su danas da im je dozvoljen veći pristup mjestu pada malezijskog aviona u Ukrajini, mada su ih naoružane osobe spriječile da dođu do nekih ostataka letjelice.


Proruske snage saopštile da nisu dirale zatečeno stanje na mjestu pada malezijskog aviona na istoku Ukrajine, ali su zabrinute, jer tijela stradalih trule na toploti.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsjednik Vladimir Putin složili su se da treba sprovesti međunarodnu istragu o obaranju malezijskog aviona iznad Ukrajine i hitno omogućiti pristup mjestu nesreće.

 Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i američki državni sekretar DŽon Keri saglasili su se u današnjem telefonskom razgovoru da obje zemlje treba da iskoriste svoj uticaj na obje strane u ukrajinskom sukobu da bi se prekinula neprijateljstva.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ima posljednju šansu da dokaže da ozbiljno misli da pomogne spasiocima da izvuku tijela žrtava udesa malezijskog aviona, izjavio je danas holandski premijer Mark Rute.
"On ima posljednju šansu da dokaže da želi da pomogne", rekao je Rute neposredno poslije razgovora sa ruskim liderom koji je opisao kao "veoma intenzivan", prenosi Rojters.

 Forenzički timovi upućeni su danas na više adresa širom Holandije kako bi prikupili uzorke DNK i druge podatke koji će pomoći u identifikovanju holandskih žrtava među 298 putnika i članova posade poginulih u četvrtak kada je u istočnoj Ukrajini pao malezijski avion "boing 777".

Rusija je danas pozvala obje sukobljene strane u Ukrajini da omoguće međunarodnim ekspertima pristup mjestu udesa malezijskog aviona, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova u Moskvi.
"Rusija apeluje na obje strane u ukrajinskom konfliktu i poziva ih da učine sve što je moguće kako bi obezbijedili međunarodnim stručnjacima pristup mjestu udesa aviona da bi mogli da preduzmu neophodne akcije u istrazi", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva, prenosi Rojters.

 Nemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsednik Vladimir Putin složili su se da treba sprovesti međunarodnu istragu o obaranju malezijskog aviona iznad Ukrajine i hitno omogućiti pristup mjestu nesreće, saopštila je danas njemačka vlada. Dvoje lidera su se u telefonskom razgovoru "složili da bi međunarodna, nezavisna komisija pod rukovodstvom Međunarodne organizacije UN za civilnu avijaciju trebalo što prije da pristupi mjestu nesreće kako bi rasvjetlila okolnosti pod kojima se avion srušio i odnijeli tijela žrtava", navela je njemačka vlada u saopštenju.

 Predsednik vlade samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksandar Borodaj, rekao je na konferenciji za medije da nisu pronađene crne kutije srušenog "boinga 777" u kojem je stradalo svih 298 putnika i članova posade, prenio je Rojters.
"Tijela nevinih ljudi leže na vrućini. Mi zadržavamo pravo, ako se i dalje bude odlagalo...da počnemo da odnosimo tijela. Molimo Rusku Federaciju da nam pomogne da riješimo ovaj problem i pošalje svoje stručnjake", rekao je Borodaj, lider proruskih snaga na području Donjecka, gdje se u četvrtak dogodila nesreća.

13.16 - Pripadnici proruskih snaga danas su dozvolili posmatračima OEBS-a da priđu dijelu područja na kojem se u četvrtak srušio malezijski avion sa 298 putnika i članova posade i da razgovaraju s mještanima, rekao je jedan očevidac na kojeg se poziva Rojters.
Pobunjenici su dali dozvolu međunarodnim posmatračima da priđu mjestu na kojem su dijelovi aviona, uključujući jedan od motora "boinga 777", rekao je jedan očevidac na kojeg se poziva Rojters.

 Portparol Ukrajinskog bezbjednosnog saveta Andrij Lišenko je rekao da Kijev nema informacije o crnim kutijama koje su se nalazile u malezijskom avionu koji se srušio na istoku zemlje i da one nisu predate ukrajinskim vlastima, prenio je Rojters.
Snimatelj novinske agencije Rojters javio je juče da su spasilačke ekipe pronašle drugu crnu kutiju iz malezijskog aviona, dok su proruske snage u Ukrajini pronašle u četvrtak jednu crnu kutiju.

Malezijski ministar saobraćaja Liov Tiong Lai je danas izjavio da je avion "Malezija erlajnza" išao putanjom koja je veliki "autoput na nebu" i da nikada nije zašao u vazdušni prostor kome nije dozvoljen pristup.
On je rekao da strahuje da mjesto nesreće nije obezbijeđeno na odgovarajući način i da dokazi nisu sačuvani.

 Vlada u Kijevu optužila je danas proruske snage u istočnoj Ukrajini da pokušavaju da unište dokaze na mjestu pada malezijskog aviona, kao i za odnošenje 38 tijela s tog mjesta.
"Vlada Ukrajine zvanično tvrdi da teroristi, uz pomoć Rusije, pokušavaju da unište dokaze međunarodnih zločina", navedeno je u današnjem saopštenju ukrajinske vlade, a prenosi Rojters.

Žena djede malezijskog premijera Nadžiba Razaka bila je u putničkom avionu "Malezija erlajnza" koji se srušio u istočnoj Ukrajini, potvrdio je danas malezijski ministar odbrane.
Nadžibov brat od tetke Hišamudin Husein je izjavio da je 83-godišnja Sri Siti Amira bila u avionu. 

Predsjednik međunarodnog društva za HIV Fransoaz Bar-Sinusi izjavila je danas da je malezijskom avionu koji se srušio u Ukrajini, bilo šest, a ne 100 kolega koji su putovali na 20. međunarodnu konfenreciju o sidi u Melburnu koja treba da počne u nedjelju.
"Broj koji smo potvrdili preko naših kontakata sa vlastima u Australiji, Malerziji i Holandiji je šest osoba. Možda će biti nešto veći, ali ne kao cifra koja je ranije najavljena", rekla je Bar-Sinusi, prenio je AFP.

 Premijer Australije Toni Ebot  je ponovio ranije iznijetu tvrdnju da svi dokazi upućuju na to da je avion "Malezija erlajnza" oboren iz oblasti pod kontrolom proruskih snaga u istočnoj Ukrajini uz korišćenje vojne opreme kojom ih je, vjerovatno, snabdijela Rusija, navodi AP.

 Potpresjednik SAD DŽozef Bajden i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko apelovali su na Moskvu da iskoristi uticaj na proruske snage u Ukrajini i ubijedi ih da pristanu na prekid vatre i omoguće istražiteljima da pristupe malezijskom avionu koji se srušio na teritoriji te zemlje.