latinica  ћирилица
20/07/2014 |  19:11 | Autor: TANЈUG

Najteži napad na egipatsku vojsku, ubijena 22 vojnika

U Egiptu je danas proglašena trodnevna žalost zbog najtežeg napada na egipatsku vojsku u skorijoj istoriji, a u kome su ubijena 22 pripadnika oružanih snaga, uključujući tri oficira.


 

Napadači su juče zasuli vatrom iz raketnih bacača i drugog teškog naoružanja kontrolni punkt na granici sa Libijom u pustinjskoj oblasti u El-Farafrahu, 630 kilometara zapadno od Kaira.

U žestokom okršaju, u kome su ubijena tri napadača, došlo je i do velike eksplozije u skladišu municije.
Riječ je o najtežem napadu na egipatsku vojsku otkako je, u vojnom udaru prošle godine, uklonjen islamski predsjednik Mohamed Morsi.

Novi šef države Abdel Fatah al-Sisi, doskorašnji načelnik generalštaba, nazvao je napad "terorističkim aktom koji neće proći nekažnjeno".

Sisi je takođe progladio trodnevnu žalost u zemlji, prenosi AP. Militantne snage pojačale su napade na snage bezbjednosti nakon Morsijevog svrgavanja. Nove vlasti najveću krivicu za podsticanje nestabilnosti u zemlji vide u Morsijevom islamističkom pokretu "Muslimanska braća".

Pokret je danas osudio napad, uz optužbe na račun vojske da je kriva što ne može da zaustavi napade ekstremista jer je previše angažovana u politici umjesto da štiti građane i nacionalnu granicu.

Pojedini pripadnici službe bezbjednosti priznaju da je teško sačuvati dugu granicu od upada ekstremista koji krijumčare oružje koje je pokradeno iz arsenala nekadašnjeg svrgnutog lidera Moamera Gadafija.