latinica  ћирилица
21/07/2014 |  10:29 | Autor: Agencije

Kaznev osudio antisemitizam na protestu u Parizu

Ministar unustrašnjih poslova Francuske Bernar Kaznev osudio je danas "nedopustive akte antisemitizma" na protestu u Parizu protiv ofanzive Izraela u pojasu Gaze na kome je došlo do velikih nereda i sukoba sa snagama reda.

"Kada uništavate sinagogu, kad palite radnje jer je njen vlasnik Јevrejin, vi činite antisemitski akt", rekao je Kaznev novinarima ispred sinagoge u sjevernom predgrađu Pariza, Sarselu, koje je juče bilo poprište sukoba policije i demonstranata.
 Ministar je istakao da "ništa ne može da opravda takvo nasilje" i da je nedopustivo da se napadaju radnje samo zato što su njihovi vlasnici Јevreji, prenosi AFP.
 On je prokomentarisao i odluku vlasti da zabrane organizovanje ovog protesta.
 "Nije zabrana dovela do nasilja, već je nasilje dovelo do zabrane", insistirao je Kaznev u izjavi novinarima.
 Pro-palestinska francuska omladina, prkoseći zabrani protesta protiv ofanzive Izraela u Gazi, sukobila se juče sa policijom u Sarselu, poznatom i kao "Mali Јerusalim" zbog velike zajednice sefardskih Јevreja.
 Policija je, uz podršku helikoptera, uzvratila suzavcem i gumenim mecima kako bi razbila demonstracije, treće po redu za poslednjih sedam dana.
 Učesnici protesta su palili automobile, pljačkali radnje i napali dve sinagoge, prenose agencije.
 Policija je uhapsila 18 osoba zbog pljačkanja prethodno uništenih radnji, uključujući prodavnicu košer hrane za Јevreje i jednu kapelu, uzvikujući pogrdne izraze upućene izraelskim vlastima zbog ofanzive u Gazi.
 "Nikad nismo videli takav izliv mržnje i nasilja u Sarselu. Ljudi su zatečeni ovog jutra, a jevrejska zajednica u strahu", izjavio je gradonačelnik Pariza Fransoa Puponi.