latinica  ћирилица
21/07/2014 |  14:06 | Autor: Agencije

Transformersi čuvaju Podgoricu

U glavnom gradu Crne Gore, na trotoaru preko puta zgrade Crnogorskog narodnog pozorišta, za vikend je osvanuo i šesti transformer – Zift.

U okviru „Podgoričkog kulturnog ljeta“, u crnogorskoj prestonici je organizovana izložba „Transformersi čuvaju Podgoricu“ – mladi umjetnik Danilo Baletić postaviće ukupno sedam skulptura dobrih i zlih robota.

Glavni cilj izložbe je da se podstaknu građani da čuvaju životnu sredinu.  

Autor je rekao da će robot Megatron, vođa zlih deseptikona kojim će zatvoriti izložbu, odgovoriti na pitanje novinara Vijesti da li ih dobri autoboti brane od „loših poteza uprave Glavnog grada“.

Sada dva autobota, koja se bore protiv zla, Zift sa jedne i DŽinzon sa druge strane, okružuju zgradu Glavnog grada odakle je dvanaest godina Podgoricom rukovodio odlazeći gradonačelnik Miomir Mugoša.

Dok je DŽinzon u četvrtak veče postavljen u odbrambenom položaju na šetalištu između Narodne biblioteke „Radosav Ljumović“ i zgrade Glavnog grada, prema kojoj je okrenut, stiče se utisak da je Zift, koji takođe gleda prema toj zgradi, spreman za borbu, udarajući pesnicom desne o dlan lijeve ruke, navode podgoričke Vijesti.

Baletić tvrdi da je Zift desna ruka Optimusa Prajma, koji je, prema stripu, vođa dobrih autobota u borbi protiv loših deseptikona. Zift je visok 7,5 metara i težak gotovo 2,5 tone, a Baletić je istakao da je robot dobio ime po njegovom psu.

„Moj pas Zift mi je jedini i najbolji prijatelj. Moram napomenuti da su mi dijelove za njega poklonila braća od tetaka, koja drže auto-otpad“, objasnio je Baletić.

Prije Zifta, u gradu je postavljeno pet transformersa, otprilike na svaka tri dana po jedan, a Baletić je ranije rekao da posljednji stiže 23. jula.