latinica  ћирилица
21/07/2014 |  15:21 | Autor: RTRS

Novi udar na džepove pušača

Akciza na rezani duvan, koja je do sada iznosila 42 odsto maloprodajne cijene, od 1. avgusta biće povaćana za gotovo 100 podsto. U tom slučaju biće potpuno iste cijene duvana za motanje i paklica cigareta. Ovo je udar na kućni budžet, ali i na domaću proizvodnju, poručuju proizvođači. Proizvođači napominju da na našem tržištu nema uslova za usklađivanje sa evropskim standardima.

Novi udar na džepove pušača. Izmjenama i dopunama Zakona o akcizama planirano je izjednačavanje akciza sa evropskim legislativama, prema kojem će cijena motanog duvana biti utrostručena. Cijena paklice duvana biće izjednačena sa cijenom najeftinijiih cigareta.

Domaći proizvođači upozoravaju da će biti jednake akcize na domaće i uvozne cigarete, te predlažu zaštitu domaćih proizvoda smanjenjem akciza. Tako je u cijelom regionu. Građane poskupljenje ne čudi i već smišljaju nova rješenja.

Iako je broj prodatih kutija cigareta smanjen zbog povećanja cijena, prihod od akciza na cigarete koje ubire Uprava za indirektno oporezivanje, povećavan je sve do prošle godine. U Upravi još ne mogu da procijene kako će na novo povećanje reagovati tržište.