latinica  ћирилица
21/07/2014 |  18:46 | Autor: Agencije

Podjela Kalifornije na šest država?

Američki milijarder Tim Drejper predlaže radikalan plan - podjelu Kalifornije na šest zasebnih država. Smatra da bi takav potez donio mnogo koristi svim novonastalim državama, jer bi svaka mogla da, nezavisno od drugih, uređuje zakone i prilagođava poreske stope svojim potrebama.
Silikonska dolina - Foto: ilustracija
Silikonska dolinaFoto: ilustracija

Silicijumska dolina je već postala poseban svijet, neka vrsta paralelnog univerzuma gdje dvadesetogodišnjaci postaju milijarderi, gdje je kompjuterski kod dio svakodnevnog govora i gdje štreberi vladaju.

Nezaposlenost je niska, cijena kvadrata astronomska. Desetine tehnoloških kompanija najvećih na svijetu ima tu sjedište. Uprkos tome što sve djeluje da je baš kako treba da bude, neki stanovnici Silicijumske doline znaju da još mnogo toga može da bude bolje.

I zato predlažu da postanu posebna država. Preciznije, da se Kalifornija podijeli na šest država. Prijedlog pokušava da progura Tim Drejper, milijarder koji je svoje bogatstvo stekao ulažući u projekte poput "Hotmejla" i "Skajpa" dok su još bili nepoznati.

Prema Drejperovim riječima, nemoguće je upravljati Kalifornijom po trenutnoj strukturi.

Takođe ističe da bi svih šest novoformiranih država (DŽeferson, Silicijumska dolina, Severna, Centralna, Zapadna i Јužna Kalifornija) imalo velike koristi, jer bi svaka mogla da uređuje zakone i prilagođava poreske stope kako joj odgovara.

Osim toga, "veliki igrači" Silicijumske doline su svakako jedva dočekali takav plan. Dobijanje sopstvene države i dva senatorska mjesta svakako ne bi bili naodmet ljudima koji su osnovali džinove poput "Epla", "Gugla" i "Fejsbuka".

Američki milijarder tvrdi da je već sakupio 1.300.000 potpisa, što iznosi čak sedam odsto kalifornijskog glasačkog tijela. Drejper ističe i da će imati dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma.

Ukoliko bi Drejperov plan postne stvarnost, veći dio bogatstva Kalifornije ostao bi u Silikonskoj dolini, a ostale oblasti morale bi se zadovoljiti manjim dijelom finansijskog kolača.